Los bericht bekijken
  #2  
Oud 22 december 2007, 02:58
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard Re: Dubbele BV-constructie ?

De constructie holding-werkmaatschappij heeft als belangrijkste voordeel dat je in de holding kapitaal kunt oppotten buiten de sfeer van de inkomstenbelasting en gevrijwaard van aansprakelijkheden (met mitsen en maren). Daarnaast biedt de holding mogelijkheden voor pensioen in eigen beheer en is de werkmaatschappij makkelijker overdraagbaar (verkoopbaar).

Als je een BV in gaat, dan is holding-werkmaatschappij dé standaardconstructie. Maar dat wil niet zeggen dat je een BV in moet.

Het nadeel van 2 BV's t.o.v. 1 BV is dat je wat meer overhead hebt aan oprichting, onderlinge contracten en facturering, administratie, jaarrekening en belastingaangiftes. En ja, met 1 of 2 BV's heb je wat meer administratieve lasten dan met een eenmanszaak.

Een winst-grens (geen omzet-grens) kun je alleen uitrekenen als je eerst een stuk of 20 fiscale aannames doet. Meestal baseert men die berekening op de aanname dat je alle opbrengsten van de BV als salaris en dividend aan jezelf uitkeert. Dan blijkt dat de grens erg hoog ligt.

Een BV moet je dan ook niet zien als een truc om minder belasting te betalen over je inkomen (dat was vooral vóór de belastingherziening van 2001 een motief), maar als een instrument om minder aansprakelijkheidsrisico's te lopen, zakelijk kapitaal op te bouwen, pensioen in eigen beheer op te bouwen, in vette jaren te sparen voor magere jaren, eigendoms- en zeggenschapsverhoudingen met zakelijke partners te formaliseren e.d.
__________________
René
Met citaat reageren