Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hetty Dalsheim
Als ik het goed begrijp werk je of wil je werken voor bedrijven, zoals: Philips, NXP, LG, Sara Lee, Bosch, DAF, KLM, TNO, Corus
Dan weet ik nog niet wat je met de producten doet, die je noemt.
Bijvoorbeeld een robot. Wat voor robot is dit en wat kan die?
En waarom noem je dat het dure experimenten zijn? Dat zou mij af kunnen schrikken. Het is handiger dat je vertelt wat deze experimenten de klant kunnen opleveren.
|
Allereerst wil ik een misverstand rechtzetten: met de dure experimenten bedoel ik experimenten die een klant moet doen om tot een bepaald resultaat te komen. Steeds een nieuwe auto in elkaar zetten is bijvoorbeeld erg duur. Beter is het, om eerst goed na te denken over de gewenste prestaties, en pas als je zeker weet dat een bepaald model hieraan voldoet, aan de constructie gaan beginnen. Wiskunde (simulatie) speelt een belangrijke rol in het ontwerp van voertuigen.
We werken of willen inderdaad werken voor dergelijke bedrijven (mijn eigen doel is om samen te werken met fabrikanten van zonnecellen). Een bedrijf dat auto's produceerd maakt vaak gebruikt van een robot die de auto lakt (ik noem maar wat). Voor een bepaalde aansturing is de robot het snelste klaar met verven. Het optimale pad van de robotarm neemt bijvoorbeeld zo min mogelijk tijd in beslag. Het zou kunnen zijn dat het optimale pad niet mogelijk is doordat er dan bijvoorbeeld te veel krachten op de robot werken, zodat de levensduur van de robot erg kort wordt. Er moet dus rekening worden gehouden met beperkingen.
Het gezochte pad experimenteel bepalen (dwz: iemand gaat aan de besturingsknoppen draaien) kan heel erg lang duren. Daardoor kan er niet geproduceerd worden, wat veel kosten met zich mee kan brengen. Bovendien weet je niet of de gevonden 'oplossing' de beste is.
Wij kunnen nu een alternatief bieden: namelijk de robot met een computer simuleren. Er zijn methoden om een (bijna) optimaal pad te bepalen. De kosten worden nu bepaald door de tijd die het modeleren in beslag neemt. Als blijkt dat dit veel goedkoper is dan het hierboven geschetste alternatief, dan is modeleren een aantrekkelijk alternatief.
Ik zal morgen een nieuwe pitch schrijven die wat toegankelijker is. Ik vind het vrij lastig om specifiek te worden, want wiskunde is juist heel erg breed (op bijna alle producten zou een stikker met "math inside" van toepassing zijn, van bloembollen tot spaceshuttles).