Los bericht bekijken
  #2  
Oud 12 augustus 2009, 14:41
NowHow's schermafbeelding
NowHow NowHow is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 2 augustus 2006
Berichten: 593
Weblogartikelen: 13
Standaard Re: Teksten opleveren: wanneer is je opdracht 'af'?

Beste Suuz,

Hoewel je nu misschien verbaasd bent over de hoek van waaruit ik reageer, is mijn werk vergelijkbaar met het jouwe wat betreft contact met klanten. Komt bij dat ik in veel van mijn werk ook schrijf en ik heb juist heel graag dat een eindredacteur naar mijn teksten kijkt.

Het is normaal dat de eindredacteur de laatste ronde doet met wijzigingen. De correctieronde(n) met de geïnterviewden zijn voornamelijk om er voor te zorgen dat wat je schrijft inhoudelijk correct is, de correctieronde van de eindredacteur is ervoor bedoeld dat je correct schrijft en in de stijl van het blad waarvoor je schrijft. Netjes is hierbij om deze laatste gecorrigeerde versie nog een keer als finale, niet meer te wijzigen, versie te sturen naar de mensen die je hebt interviewd zodat ze weten wat er in het blad komt. Dit laatste om te voorkomen dat de mensen waarover het gaat nog eindeloos aan je tekst willen schaven: nooit toelaten, het is hun vak namelijk niet. Wel dat van de eindredacteur.

Je hoeft overigens niet alle wijzigingen van een eindredacteur te accepteren, maar je moet wel met een goed verhaal komen waarom je bepaalde wijzigingen anders ziet. Dit is een volkomen normale werkwijze en ik vind hem bijvoorbeeld heel erg prettig: er is altijd nog iemand die naar je teksten heeft gekeken, zodat er zo min mogelijk fouten insluipen.

Aanvulling: ik weet niet of het normaal is, maar ik zorg er altijd voor dat mijn opdrachtgever, in zo'n geval de hoofd-of eindredacteur van een blad, alle correspondentie qua teksten ziet. Dus de eerste versie van de tekst die naar de geïnterviewden gaat, gaat ook naar de opdrachtgever (en daaropvolgende inclusief reacties ook). Als je onzeker bent over de correctheid of nog onwennig omdat het een van je eerste opdrachten is, kan ik me voorstellen dat je daar huiverig voor bent, maar het geeft je opdrachtgever de gelegenheid om de context van alle wijzigingen te zien. Meestal heeft dat tot resultaat dat je veel minder verbaasd bent over de uiteindelijke correctieronde van de eindredacteur. Dus hoe meer communicatie tussendoor, hoe beter.
__________________
Mieke Roth
Wetenschappelijke en technische visualisaties
ir Mieke Roth
http://www.miekeroth.nl
http://blogger.miekeroth.com

Met citaat reageren