Heel wat vragen en ik heb (gelukkig) niet overal verstand van maar ik zal een aftrap doen:
Ja, het risico is aanwezig dat de fiscus je ook voor dit jaar ziet als in loondienst bij de opdrachtgever waar je de meeste omzet scoort (vooral als dit 70% of meer van de totaal omzet is), zeker als je komend jaar ook daadwerkelijk in dienst treedt voor vergelijkbare werkzaamheden. Gevolg kan zijn dat je opdrachtgever alsnog wordt aangeslagen voor loonheffingen.
Ook wanneer je drie dagen in de week in loondienst bent en daarnaast een eigen onderneming drijft kun je als IB ondernemer beschouwd worden. Of je recht hebt op zelfstandigenaftrek hangt vooral af van het aantal uren dat je maakt in je onderneming (minimaal 1225 per jaar) en de verhouding uren onderneming / uren loondienst. Het is goed mogelijk dat je, ondanks een part time loondienstverband, toch een VAR-wuo krijgt maar de kans is wat kleiner.
Afschrijving auto is tijdsevenredig, dus in november aangeschaft is vanaf november afschrijven tenzij je gebruik maakt van willekeurige afschrijving.
Je kunt de zakelijk aangeschafte auto alleen naar privé overhevelen als hier aanleiding toe is. In jouw geval zou dit dan betekenen als je de auto minder dan 10% zakelijk gaat gebruiken of je onderneming staakt. Voor de BTW geldt een herzieningstermijn van 5 jaar (ook tijdsevenredig). Je dient alleen de BTW terug te betalen over de termijn die nog niet is verstreken.
Maar: als je zo goed draait als zelfstandige, wil je dan wel in loondienst? En waarom?
|