Discussie: Inkomstenbelasting Sparen in een stamrecht / pensioen BV?
Los bericht bekijken
  #6  
Oud 17 juli 2012, 13:35
Roel Jongman Roel Jongman is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 3 april 2009
Berichten: 979
Stuur een bericht via Skype™ naar Roel Jongman
Standaard

nou 20 bv's met 5000 euro is de belastingdienst niet echt bang voor hoor.. heeft iets met kosten en baten te maken.. het aanhouden van een bv veroorzaakt ook de nodige kosten, denk eens aan 20 administraties, 20 (verplichte) jaarraakeningen, 20 vpb aangiftes

Een holdingstructuur is het meest gebruikelijk en geeft flexibiliteit, in jou geval is advies wel strikt noodzakelijk omdat je zowel je eenmanszaak als je vof aandeel wilt omzetten. Je zult moeten gaan bekijken wat de voordeligste manier is om om te zetten.
Een bijna standaard situatie is dat je je eenmanszaak zonder fiscale stakingswinst (geruisloos) omzet in een bv, die bv word dan de holding en de eenmanszaak activiteiten, laat je "uitzakken/doorzakken" naar een nieuwe werkmaatschappij.

In jou geval moet je bekijken wat fiscaal het verstandigst is bij het omzetten van de bedrijven naar bv's en of dat in beide gevallen kan zonder fiscaal af te rekenen over de waarde van de bedrijven op dit moment.

Ik zou op korte termijn een afspraak maken met je accountant want het is nu komkommertijd in accountantsland dus hebben ze de tijd voor je, ook kan het nuttig zijn voor 1 oktober de keus te maken met terugwerkende kracht om te zetten, je kunt namelijk je eenmanszaak (en de vof ook) met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 omzetten in een bv als je voor 1 oktober een intentieverklaring voor de omzetting hebt ingediend bij de belastingdienst.
Of je dat moet doen hangt af van de (verwachte) resultaten over 2012 en of het dus fiscaal gunstig is.

Jou opmerking over een bv zonder activiteiten heeft geen inkomsten begrijp ik niet helemaal.

Uiteraard als je een werkmaatschappij hebt waar je niks verkoopt of doet heeft geen omzet en geen inkomsten, maar dat bedoel je denk ik niet.

Als je doelt op de holding die de aandelen in de werkmaatschappij heeft, dan klopt het niet, die holding is namelijk aandeelhouder en aandeelhouders worden uit de winst van de werkmaatschappijen beloond met dividend en dat dividend is meestal vrijgesteld van belasting zolang het in de holding blijft, de werkmij heeft namelijk al vennootschapsbelasting betaald over de winst en de nettowinst mag vrij besteed worden.

Jij bent weer aandeelhouder van de holding dus als jij inkomsten nodig hebt dan keer je dividend uit aan jezelf en moet dan 25% betalen. En als je vanuit de holding werkzaamheden verricht voor de werkmaatschappijen dan zul je ook een salaris vanuit de holding moeten uitkeren en dan breng je normaal gesproken weer een management fee in rekening aan de werkmaatschappijen voor het verrichte werk. Beiden (de fee en het salaris) moet in verhouding zijn tot de verrichte werkzaamheden.
Met citaat reageren