Los bericht bekijken
  #5  
Oud 30 oktober 2012, 16:17
Roel Jongman Roel Jongman is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 3 april 2009
Berichten: 979
Stuur een bericht via Skype™ naar Roel Jongman
Standaard

Beste Helena,

Ik denk dat de exacte regels hier niet zo heel relevant zijn. Je hebt te maken met een gemeente die geen risico wil lopen. Het is de opdrachtgever (en de potentiele werkgever) die op basis van de beleidsregels een inschatting moet maken of er sprake is van een loondienstverband en een gemeente als onderdeel van de overheid zal daar niet op miskleunen zitten te wachten. Dus kiest men voor volstrekt heldere contracten ofwel in loondienst ofwel een zzp-er met VAR-WUO want die levert een vrijwaring op voor de gemeente. Dat is wel te begrijpen, de regels zijn complex en iemand die geen ondernemer is en wel inuren maar niet in dienst nemen blijft onderwerp van discussie, wat bijvoorbeeld als het beoogde contract geen 3 maanden duurt maar toch 4 of 6 maanden of nog langer.. dan word de situatie steeds onduidelijker en een groter risico op toch een loondienstverband. Dus dat soort risico;s worden gewoon omzeilt door niet aan dit soort constructies te beginnen

De enige tussenoplossing die nog niet altijd bekend is is het payrollen, ik denk dat dat in deze situatie voor beide partijen een acceptabele oplossing kan zijn, de gemeente loopt geen risico op een loondienstverband en jij hebt geen last van de ondernemerseisen, je krijgt gewoon een nettoloon en een extra jaaropgaaf aan het einde van het jaar. Belastingtechnisch zal het ook vrijwel niets uitmaken in het bedrag wat je betaald.
Enige waar je op moet letten is dat het payrollbureau ook een bijdrage per gewerkt uur vraagt en dat deze dus niet tenkoste van jou beoogde loon gaat.
Met citaat reageren