Dit onderwerp komt ook aan bod in andere rubrieken, onder andere in dit
draadje. Het gaat om domeinkennis en vakgerichte vaardigheden.
Is een communicatieopleiding een garantie voor kwaliteitscommunicatie en ben je daarmee ook een goede informatiewerker (goed in staat tot doen van research)? En omgekeerd, wat heeft een specialist met veel domeinkennis nodig om een goede tekstschrijver te worden?
Vast staat, dat er veel concurrentie is als het gaat om breed georienteerde tekstschrijvers. Je onderscheidend vermogen en je marketing verdienen dan extra aandacht. Werk je sneller of beter dan anderen of voor opdrachtgevers met klinkende namen?
"Natuurlijk heb ik een achterstand als het gaat om hele specialistische dingen (bijvoorbeeld een artikel over een nieuwe techniek in de hersenchirurgie voor een medisch vakblad
), maar hoe vaak zal uit die hoek een opdracht komen?"
=> Dit kan je ook omdraaien: als je deskundigheid hebt op een bepaald terrein, kan je die markt ook gericht bewerken; je hebt minder last van concurrenten en kunt bovendien een hoger tarief hanteren. Je verkoop immers kennis + vaardigheid in plaats van alleen de algemene vaardigheid tot het schrijven van een tekst.
Ik geloof heilig in specialisatie, maar dat heeft misschien te maken met mijn journalistieke basis.