
2 december 2007, 16:02
|
Lid
|
|
Geregistreerd: 30 november 2007
Berichten: 12
|
|
Re: ROW maar eigenlijk WUO
Retulis en Rene, dank voor jullie reactie. Erg fijn jullie adviezen. Toch even discussiëren (aan de hand van wat meer details):
Het loopt in mijn geval een beetje door elkaar heen allemaal, dat is zeker. Ooit een ROW en BTW-nummer aangevraagd, maar eigenlijk dit jaar volle bak met het bedrijf bezig. Ik had er niet echt bij stil gestaan dat het ineens zo’n vaart kon lopen, en voel me nu een beetje tussen de wal en het schip in vallen qua ROW en WUO. (En het is gewoon stom om het zo laat in het jaar pas te regelen; ik dacht: dat loopt wel los en nu is het begin december…)
@Retulis: als ik het goed begrijp kun je dus nooit een studie volgen die onderdeel is van je bedrijfsactiviteit? Een cursus (scholing) volgen valt onder je bedrijfsactiviteiten? Waar leggen we (de Belastingdienst) het verschil tussen een cursus en studie? In mijn geval is mijn stage onderdeel van de studie, alleen is mijn studie weer onderdeel van mijn bedrijf. Of maak ik mij in deze schuldig aan wishful thinking? Of is het simpelweg uitgesloten dat je (een deel) van je studie als bedrijfsactiviteit opgeeft?
@Rene: ik vind het een interessante manier van formuleren: ondernemer met een studie in de avonduren erbij; dit is voor mij eigenlijk heel erg van toepassing (dit is overigens ook de reden dat ik zo lang over mijn studie doe…!).
Ik heb dit jaar een tiental opdrachtgevers en draai waarschijnlijk een omzet van zo’n 20.000 euro, waarbij het naar het einde van het jaar gemiddeld 3000 euro per maand was. Als student heb ik de luxe dat ik van de IB groep als backup nog wat kan bijlenen, zodat ik (financieel gezien) ruimte had veel websites te maken die qua netwerk en zelfontwikkeling veel opleverden maar relatief weinig geld in het laatje brachten.
Als starter en webdesigner houd ik mij eigenlijk continu met mijn werk bezig. Ik zit te denken dat ik zonder mijn studie en stage mee te rekenen waarschijnlijk ook wel nipt het urencriterium haal. Dit kan ik aan de hand van verschillende opdrachten denk ik wel aantonen, maar vraag me af hoe de Belastingdienst hier tegenover staat. Ik las iets over een ondernemer die 700 uur aan zijn eigen website bezig was…(!). Hoe toon je dit überhaupt aan? In ogenschijnlijk kleine simpele websitedingen kunnen soms letterlijk weken tijd gaan zitten… Als ik mijn portfolio in zijn geheel online zet zou dit voor de Belastingdienst overtuigend genoeg zijn om aan te tonen dat ik echt als ondernemer bezig ben en mijn urencriterium haal? Een goede urenadminstratie doet waarschijnlijk ook wonderen al heb ik die dit jaar niet in detail bijgehouden…
Er moet dit jaar nog voor een flink bedrag aan facturen de deur uit. Mijn opdrachtgevers zijn over het algemeen de moeilijksten niet en ik zou deze ook volgend jaar kunnen versturen (jammer dat ik mijn geld later krijg alleen).
Als ik geen WUO-er ben en ik investeer dit jaar nog even flink (ik moet sowieso een nieuw professioneel beeldscherm kopen) dan valt het allemaal nog wel mee dat ik de verschillende aftrekposten voor startende ondernemers misloop. En dan betaal ik dit jaar relatief weinig belasting.
Met ingang van 1 januari zorg ik er in ieder geval voor dat ik een ‘echte ondernemer’ wordt. Maar eigenlijk voel ik mij dat dit jaar al! (Ik werk niet voor niets op zondag… )
Ik ben erg benieuwd hoe de Belastingdienst met zo’n geval als ik omga. Ik heb het gevoel dat ik in mijn geval, ondanks het feit dat ik volgens mij echt ondernemer ben, met een goed verhaal moet aankomen…(of is de Belastingdienst nog wel coulant voor gevallen zoals ik?).
Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!
Alvast dank,
Groet,
Rolf
|