Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering

Bedrijfsvoering van je freelance-praktijk

Als freelancer doe je het liefst de hele dag datgene waarvoor je je bedrijf bent begonnen, maar helaas moet je een deel van je tijd besteden aan bijkomende rompslomp: de bedrijfsvoering. Of je het nu leuk vindt of niet, de volgende zaken moet je op orde hebben.

Administratieve en financiële zaken

Administratie: het vastleggen en bewaren van bedrijfsinformatie

  • Als freelancer ben je wettelijk verplicht een administratie te voeren. Lancelots legt uit hoe je op een goede en makkelijke manier je bedrijfsgegevens kunt verzamelen. 
Factureren: snel betaald krijgen voor je diensten
  • Zit je werk erop, dan is het tijd om een factuur te sturen. Als je wilt dat klanten betalen, moeten je facturen aan een aantal eisen voldoen.
Financiën: je geldzaken op orde hebben
  • Onkosten, investeringen, spaartegoeden voor de oude dag: als freelancer krijg je er allemaal mee te maken. Lancelots helpt je een goed financieel beleid te voeren.

Bedrijfsgroei

Personeel: hulp inschakelen

  • Soms heb je zo veel werk dat je hulp moet inschakelen om alles op tijd af te krijgen. Personeel inhuren kun je op verschillende manieren doen. Regel je een uitzendkracht, neem je iemand in vaste dienst of huur je personeel in via een andere contractvorm?

Bedrijfszaken

Bedrijfsruimte: de werkplek kiezen die past bij jou en je bedrijf

  • Als freelancer kun je je op verschillende plekken vestigen. Lancelots heeft de diverse soorten bedrijfsruimtes op een rij gezet en helpt je bij maken van een keuze.

Inventaris: het inrichten van de werkruimte

Bedrijfsvoering

  • Bij het stylen van je kantoor moet je niet alleen bekijken of spullen mooi en praktisch zijn, maar ook op welke manier je ze in je administratie kunt verwerken. Over hoeveel jaar mag je bijvoorbeeld een bureau afschrijven?

Vervoer: transportmiddel kiezen voor zakenreizen

  • Of je nu met de auto, fiets of het openbaar vervoer reist, de kilometers die je voor je freelance-werk maakt, kun je als bedrijfskosten opvoeren.

Fiscaal

Btw: omzetbelasting heffen en afdragen
  • Bijna iedere freelancer is verplicht btw te heffen op de diensten die hij levert. Het is belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Verdiep je daarom in de btw-plicht, de verschillende tarieven en de btw-aangifte.

Inkomstenbelasting: belasting betalen over je freelance-inkomsten

  • Waar werknemers in loondienst loonbelasting betalen, betaal jij als ondernemer inkomstenbelasting. Om te zorgen dat je zo veel mogelijk van je inkomsten overhoudt, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van zaken als het urencriterium, aftrekposten en de voorlopige schatting en aanslag.

Fiscale modelovereenkomsten: duidelijkheid over je arbeidsrelatie met opdrachtgevers

  • Als je een goedgekeurde modelovereenkomst van de Belastingdienst gebruikt, weet de opdrachtgever dat hij voor jou geen loonheffing hoeft af te dragen. Opdrachtgevers stellen dit vaak als voorwaarde.

Gezondheid

Gezondheid:  goed voor je freelancerslichaam en -geest zorgen

  • Als freelancer heb je geen arbodienst of bedrijfsarts tot je beschikking. Het is dus zaak dat je zelf over je gezondheid waakt. Lancelots biedt je een helpende hand.

Rechtzaken

Juridisch: je rechten en plichten als freelancer kennen

  • Het is niet nodig om als ondernemer de ins en outs van de Nederlandse wet te kennen. Enige juridische kennis daarentegen is wel gewenst. Lancelots spijkert je juridische kennis bij over het auteursrecht, het sluiten van overeenkomsten en het begrip aansprakelijkheid.

Rechtsvormen: de juiste bedrijfsvorm kiezen

  • Elke onderneming, dus ook een freelance-praktijk, moet een rechtsvorm hebben. Er zijn twee soorten rechtsvormen: natuurlijke personen (bijvoorbeeld de eenmanszaak) en rechtspersonen (bijvoorbeeld de bv). Lancelots heeft de feiten over de verschillende rechtsvormen op een rij gezet.  

Verzekeringen: bedrijfsrisico’s indekken

  • Je kunt langdurig ziek worden of tijdens de uitvoering van een opdracht, schade veroorzaken. In dat soort situaties is het geen overbodige luxe om een verzekering te hebben waar je op kunt terugvallen.

Stopzetting

Bedrijfsbeëindiging: op een goede manier stoppen als freelancer

  • Om allerlei redenen kun je besluiten je bedrijf te beëindigen. Je freelance werkzaamheden staken, kun je echter niet van de ene op de ander dag. Hiervoor moet je eerst een aantal praktische zaken regelen. Ook op het emotionele vlak komt er het een en ander bij kijken.

http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren