Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Netwerken

Netwerken met freelancers en opdrachtgevers

Netwerken is een essentiële vaardigheid voor je freelance-activiteiten. Ervaren freelancers vertellen vaak dat ze nieuwe opdrachten vooral ‘via-via’ vinden. Je netwerk helpt je ook aan contacten bij een nieuwe doelgroep, verfrissende ideeën en sparringpartners bij lastige problemen.

NetwerkIn je netwerk zitten niet alleen mensen die je kent via een formeel verband als een beroepsvereniging of netwerkorganisatie, maar ook je familie, vrienden, kennissen, buren, contactpersonen bij opdrachtgevers, oud-collega's etc. Voor veel freelancers is werk en privé zo verweven, dat ze regelmatig gebruik maken van informele contacten.

Training netwerken: je netwerk onderhouden, inzetten en uitbreiden

  • Iedereen heeft een netwerk en dit is vaak spontaan gegroeid. Maar je kunt je ook bewust bekwamen in het onderhouden, uitbreiden en benutten van je netwerk.

Elevator pitch: kernachtig vertellen wie je bent en wat je doet

  • Netwerken gaat een stuk makkelijker als je beschikt over een goede elevator pitch. Je gesprekspartner weet dan na een paar zinnen wie je bent en wat je doet.

Netwerkstijlen: kennismaken met de verschillende netwerkstijlen van collega’s

  • De een wordt actief in een culturele commissie, een ander helpt een kennis met het installeren van een computer. Over het belang van netwerken en hoe je dat het beste kunt doen, wordt verschillend gedacht, zo blijkt uit een rondgang onder freelancers.

Kern van netwerken: zakelijke relaties onderhouden op een natuurlijke, persoonlijke manier

  • Je hebt meer aan een paar goede relaties dan aan een bak vol visitekaartjes, aldus Annedien Hoen, die vanuit haar eigen ervaringen als freelancer een reeks artikelen schrijft voor Lancelots. In De kern van netwerken legt ze uit dat netwerken volgens haar draait om het vormen van goede relaties. Het begint allemaal bij sympathie hebben voor elkaar.  

Ondernemersnetwerken: actief worden in een netwerk voor zelfstandigen

  • Een goede manier om je netwerk te vergroten, is door je aan te sluiten bij een ondernemersnetwerk. Lancelots heeft er een aantal voor je op een rij gezet.

Ontmoetingen: collega’s ontmoeten in het Lancelots-forum

  • Om te netwerken, hoef je niet per se achter de pc vandaan te komen. Even ervaringen uitwisselen met collega-freelancers kan makkelijk in het forum.

Forum

http://www.lancelots.nl/netwerken Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren