Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten

Starten als freelancer

Je gaat beginnen als freelancer. Fantastisch, niet? Meteen aan de slag met een eerste klus zit er echter niet in. Want voor je officieel aan het werk kunt, moet je eerst de nodige formaliteiten regelen.

Veelgestelde vragen door startende freelancers

 • Beginnen met freelancen levert een hele boel vragen op. Lancelots verzamelt de belangrijkste vragen én geeft het antwoord...

Aanbod bepalen: nadenken over je dienstenpakket

 • Je kunt je pas goed als freelancer aan de buitenwereld presenteren, als je hebt nagedacht over je dienstenaanbod. Lancelots helpt je bij het bepalen ervan.

Algemene voorwaarden: je betalings- en leveringsvoorwaarden vastleggen

 • Als freelancer ben je niet verplicht om algemene voorwaarden te hanteren, maar het is wel handig. Je hoeft dan niet meer bij elke overeenkomst te onderhandelen over de voorwaarden. Lees hoe je goede voorwaarden kunt opstellen.

Bankzaken: het gebruik van een zakelijke rekening

 • Ben je eigenlijk verplicht een zakelijke rekening te openen? En kun je daarvoor misschien ook aparte (gratis) privérekening gebruiken? Lancelots weet raad.

Belastingdienst: de juiste formulieren aanvragen en gegevens invullen

 • Koning slaat starter tot ridderAls zelfstandige kun je niet om de belastingdienst heen; iedereen die voor zichzelf begint, moet zich bij de belastingdienst als ondernemer aanmelden. 

Bedrijfsmiddelen: de benodigde kantoorspullen aanschaffen

 • Welke spullen heb je als freelancer nodig om te kunnen beginnen? Lancelots heeft op een rij gezet welke bedrijfsmiddelen je zeker moet aanschaffen. 

Bedrijfsnaam: een naam kiezen die bij jou en je bedrijf past

 • Ga je voor een Nederlandse naam of toch liever een Engelse? Of is het slimmer om je eigen voor- of achternaam te gebruiken? Bij het kiezen van een bedrijfsnaam komt het nodige kijken.
Dromen: je ondernemersdromen in kaart brengen
 • Droom jij al lange tijd van een bestaan als zelfstandige, maar lukt het niet om serieus met je ondernemersambities aan de slag te gaan? Met behulp van de Lancelots’ ondernemersdromentest breng je je ondernemersdroom in kaart en onderzoek je of het de moeite waard is om serieus werk te maken van je droom.
Kamer van Koophandel: je inschrijven in het handelsregister
 • Alle ondernemers moeten zich inschrijven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Maand 1: alle vereiste stappen zetten tijdens je eerste ondernemersmaand

 • Met het Lancelots-stappenplan weet je precies wat je wanneer moet doen tijdens je eerste maand als ondernemer.

Ondernemingsplan: je ondernemersambities op schrift zetten

 • Je ondernemingsplan op papier zetten is niet alleen voor anderen nuttig, maar ook voor jezelf. Het schrijven van een ondernemingsplan helpt je bij het concreet maken en realiseren van je doelen.  

Oriënteren: je freelance-bestaan goed voorbereiden

 • Een goede voorbereiding zorgt voor een soepele start van je eigen onderneming. Het loont dus om tijd uit te trekken om je ondernemersmotieven in kaart te brengen en de verschillende startmogelijkheden (met behoud van uitkering of deeltijdbaan) te onderzoeken.  

Starten vanuit een uitkering

 • Ook als je een bijstands-, werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt, kun je ervoor kiezen om een eigen bedrijf te beginnen. Llees wat dat betekent voor je uitkering en wat er aan ondersteuning mogelijk is.

Freelancen met een handicap

 • Een handicap of chronische ziekte hoeft een bestaan als freelancer niet in de weg te staan. Als freelancer met een lichamelijke beperking kun je een structurele vergoeding krijgen voor de hulpmiddelen die je bij je werk nodig hebt.

Uurtarief: je waarde per uur bepalen

 • Het bepalen van het juiste uurtarief kan soms best lastig zijn. Met tips over het hanteren en verhogen van je uurtarief helpt Lancelots je op weg.

http://www.lancelots.nl/starten Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren