Hej Peter,
hier kun je mijn verhaal over het uwv en inkomen lezen en de reden waarom ik gestopt ben met mijn bedrijf.
En Jesse, het UWV kijkt naar je omzet per jaar en als dat boven het percentage ligt dat je bij mag verdienen, kom je in een lagere arbeidsongeschiktheidscategorie terecht. In ieder geval voor dat jaar (dat dus al een tijdje achter de rug is).
De 'ten onrechte' verkregen uitkering moet je dan dus terugbetalen.
Bij mij zat het zo: 80-100% afgekeurd, dus mocht ik maximaal 20% van mijn maatmanloon bijverdienen zonder dat ik in een lagere klasse (65-80%) terecht kwam. Dat nemen ze heel letterlijk: ook al zit je maar 5 euro boven dat percentage, je zakt naar een andere categorie.
Het vervelende bij freelancen is dat je vaak niet kunt inschatten hoeveel je in het hele jaar zult gaan verdienen. Wanneer je aan je taks zit, moet je dus kiezen: of stoppen met werken voor de rest van het jaar, of er op gokken dat je het andere deel van het jaar zoveel zult blijven verdienen dat het financieel geen probleem is om in een lagere ao-categorie terecht te komen.
Dit alles werd mij pas duidelijk nadat ik 6600 euro moest terugbetalen. Want inderdaad: als je hier gerichte vragen over stelt bij het UWV, krijg je hele vage antwoorden. Ook was er op hun website niets te vinden hierover. Laatst zag ik echter dat ze iets duidelijker zijn geworden.
Bij de Weldergroep vind je uitgebreide rekenvoorbeelden voor de gevolgen van werken met een ao-uitkering.
Maar ja, die zag ik ook pas nadat het kwaad al was geschied.
Marlies