Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Bedrijfsvoering > Belasting

Mededelingen

Belasting Inkomstenbelasting (winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden), omzetbelasting (btw), vennootschapsbelasting.

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 4 juli 2011, 11:56
kiwigold kiwigold is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 4 juli 2011
Berichten: 4
Standaard Getrouwd en VOF: samen of apart aangifte inkomstenbelasting doen

Beste forumleden, mijn partner en ik hebben sinds 2006 samen een VOF. In maart 2010 zijn we getrouwd. De VOF hebben we nog steeds en we voldoen beide aan het urencriterium. We zijn nu bezig met de aangifte inkomstenbelasting 2010 (we hebben uitstel gekregen tot september), en vragen ons af of we deze, omdat we nu getrouwd zijn, samen moeten invullen, dus één aangifte. Want we zijn als ik het goed begrepen heb nu fiscale partners. Maar de aangifte is voor ons allebei wel anders, want ik heb in 2010 ook nog 2 dagen per week in loondienst gewerkt. Mijn man heeft fulltime voor de VOF gewerkt.

Mijn vraag is dus: vullen wij allebei een aparte aangifte inkomstenbelasting in, of moeten we dit op de één of andere manier samen doen?

Alvast bedankt, Michelle
Met citaat reageren
  #2  
Oud 4 juli 2011, 12:58
Kau Kau is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 15 oktober 2010
Berichten: 146
Standaard

Ook al ben je fiscale partners, dan vul je eigenlijk alsnog 2 aparte aangiftes in. Je wordt dan alleen gekoppeld aan elkaar. Volg gewoon de stappen van de ondernemersaangifte dan kom je er wel uit.

Houd er wel rekening mee dat bij een "man-vrouw firma" dat de werkzaamheden van jullie beide gelijk zijn. Het feit dat jij bijv. een baan er naast heb kan de fiscus doen denken dat jij alleen maar
wat ondersteunende taken uitvoert en je dus geen recht heb op alle aftrekposten van het urencriterium.
__________________
www.administratie-kau.nl
Met citaat reageren
  #3  
Oud 4 juli 2011, 14:35
Roel Jongman Roel Jongman is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 3 april 2009
Berichten: 979
Stuur een bericht via Skype™ naar Roel Jongman
Standaard

in aanvulling op KAU.
Je kunt alleen de particuliere aangifte gezamenlijk invullen voor fiscaal partners.

Ondernemersaangifte moet altijd apart van elkaar en je neemt in de aangifte wel de gegevens van de partner op en je kunt evt prive aftrek posten ook gewoon verdelen zoals dat in een particuliere aangifte kan.

@KAU goede opmerking over de man-vrouw firma, dat blijft altijd een risico, maar omdat zij al vanaf 2006 een VOF hebben lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de fiscus nu ineens een ander standpunt in gaat nemen omdat ze getrouwd zijn.

Ze kunnen mijnsinziens aantonen dat er geen sprake is van ongebruikelijk samenwerkingsverband als ze beide in de afgelopen jaren al ondernemersaangifte hebben gedaan (en zelfstandigen aftrek hebben genoten)
Met citaat reageren
  #4  
Oud 4 juli 2011, 21:00
kiwigold kiwigold is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 4 juli 2011
Berichten: 4
Standaard

Kau en Roel, bedankt voor jullie reacties! Nu is het me duidelijker, ik had even niet door dat je altijd apart aangifte doet (we laten het doen, maar wilden ons er wel eens goed in verdiepen).

Ik hoop dat we aannemelijk kunnen maken dat onze werkzaamheden gelijk zijn. Dat is namelijk naar mijn idee wel zo, maar we werken pas vanaf 2010 fulltime, daarvoor studeerden we nog (en hadden we de VOF naast de studie, dus heel weinig omzet en deden we geen aangifte als ondernemer). Hoe kunnen we aantonen dat onze werkzaamheden gelijkwaardig zijn en dat ik dus niet alleen ondersteunende taken heb gedaan in 2010? (de baan die ik in 2010 had heb ik sinds 2011 niet meer, ik doe het nu ook fulltime). Is het een argument dat we allebei een andere specialisatie hebben? (we maken websites, waarbij de één voornamelijk vormgeving doet en de ander techniek).

In 2010 werkte ik dus 2 dagen per week in loondienst, maar die uren haalde ik eigenlijk in de avonduren en het weekend weer in. Ik heb het urencriterium wel gehaald, maar wel 'krap', 1265 uur. Zou dat een probleem kunnen zijn?
Met citaat reageren
  #5  
Oud 4 juli 2011, 21:27
Roel Jongman Roel Jongman is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 3 april 2009
Berichten: 979
Stuur een bericht via Skype™ naar Roel Jongman
Standaard

Als ik het zo lees de een het design en de ander de techniek, dan verwacht ik geen probleem.

Belangrijkste struikelblok is oneigenlijke samenwerking het voorbeeld wat de belastingdienst noemt is een tandarts en zijn vrouw (of man) is tandartsassistent. (slabbetje omdoen, boortje aangeven, glaasje water voor patient) In dat geval stelt de belastingdienst dat geen enkele tandarts samen met zijn tandartsassistent een onderneming op basis van gelijkwaardig partnerschap zal voeren. Normaal gesproken zal een tandartsassistent gewoon een medewerker in loondienst zijn. In dat geval kun je dus niet als man en vrouw beide een ondernemer zijn. Dan moet je gebruik maken van de partnerbeloningen als meewerkaftrek of gewoon loon.

Anders zou het zijn als de man tandarts is en de vrouw mondhygiëniste, veel praktijken bestaan uit een tandarts en een mondhygiëniste. Dus dan kun je weer wel beide ondernemer zijn.

Voor wat betreft het urencriterium, het is meer als 1225 uur dus heb je recht op aftrek, waar je wel even kritisch naar moet kijken of over moet nadenken is of je niet naar die 1225 uur hebt toe gerekend om het te halen. Want de belastingdienst zal bij zo'n kleine marge er vrij makkelijk gaten in schieten. Valkuilen zijn dat je bijv
- 52 weken lang elke week 4 uur administratie opschrijft je hebt dat eigenlijk niet echt goed bijgehouden. of elke week 2 uur internet onderzoek naar ondernemersvragen.

Dat soort stelposten word snel een gat in geschoten en verminderd en dan zit je al snel onder de 1225 uur. Maar als jij ook over 2 of 3 jaar bij controle over dit jaar nog kan en wil verdedigen dat je die uren echt gemaakt hebt dan moet je gewoon de zelfstandigenaftrek claimen.
Aan de andere kant als de winst gering is.. (bijv 10.000 euro) tsja, dan kun je ook overwegen de zelfstandigen aftrek te laten schieten en kijken waar je dan op uitkomt kwa te betalen belasting. Bij kleine winsten is de zelfstandigenaftrek hoog en dus is het belang voor de belastingdienst om goed te controleren groter, vaak is het voordeel dat je kan behalen klein maar bij correctie is de pijn groot. DAt is wel iets om af te wegen als de marge aan uren maar zo klein is.
Met citaat reageren
  #6  
Oud 5 juli 2011, 17:00
MargreethMedia MargreethMedia is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 21 juni 2010
Berichten: 83
Standaard

@Roel: Boeiend voorbeeld, de tandarts. M'n lief is tandarts en wellicht zou het ooit kunnen gaan gebeuren dat ik ophoud met mijn eigen bedrijf en hem ga helpen. Maar niet als VOF dus! Ook niet als je bijvoorbeeld ook de boekhouding doet? (Hoef geen dringend antwoord hoor, gewoon nieuwsgierig. En ook nog laaaaaaaaaang niet aan de orde. )
Met citaat reageren
  #7  
Oud 5 juli 2011, 13:24
Hans Vening Hans Vening is offline
Lid
 
Geregistreerd: 5 april 2011
Berichten: 47
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door kiwigold Bekijk bericht
Dat is namelijk naar mijn idee wel zo, maar we werken pas vanaf 2010 fulltime, daarvoor studeerden we nog (en hadden we de VOF naast de studie, dus heel weinig omzet en deden we geen aangifte als ondernemer).
Waarom heb je het toen nog niet aangegeven als ondernemer? Ook al haal je het urencriterium niet je moet als ondernemer altijd aangifte voor ondernemers indienen.

Het feit dat je dat dit jaar wel gaat doen kan voor de belastingdienst veel vragen opwekken en jullie voorgaande aangiften controleren op juistheid.

Als jullie het laten doen vraag ik mij af of dit door een deskundig iemand is gedaan?

Verder zou je kunnen kijken voor 2010 of je iemand een arbeidsvergoeding geeft. Bijvoorbeeld dat de vrouw (die niet in loondienst is geweest) een arbeidsvergoeding ontvangt voor het zelfde bedrag als de man in loondienst heeft ontvangen. Daardoor laat je zien dat beiden wel in de vof gewerkt hebben maar niet dezelfde tijd en energie er in gestoken hebben. De arbeidsvergoeding vind plaats voor het verdelen van het resultaat naar eigen vermogen. De vrouw krijgt dus meer resultaat dan de man toegekend. Deze arbeidsvergoeding moet je in de aangifte apart aangeven.

Succes verder.
__________________
Administratiekantoor Vening
http://www.administratie-vening.nl
http://nl.linkedin.com/in/hansvening
Met citaat reageren
  #8  
Oud 5 juli 2011, 13:31
Kau Kau is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 15 oktober 2010
Berichten: 146
Standaard

Toch maar goed dat ik het even ter sprake bracht het zijn toch vrij forse bedragen die aftrekposten dus je moet er goed op letten. Wat je ook nog zou kunnen doen is eenmanszaak op naam van je man en dan kan jij meewerkaftrek claimen. Je helpt dan in feite onbetaald mee aan het bedrijf van je man.
__________________
www.administratie-kau.nl
Met citaat reageren
  #9  
Oud 5 juli 2011, 13:33
kiwigold kiwigold is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 4 juli 2011
Berichten: 4
Standaard

@Roel: bedankt voor je tip. Met de 'echte' uren die ik gedurende het jaar had genoteerd kwam ik ongeveer op 1235. Toen heb ik er inderdaad nog wat uren bij gezet voor vakliteratuur lezen, administratie bijhouden, enz. Ik heb die dingen wel allemaal gedaan, maar niet echt bijgehouden. Maar ik vraag me ook af of ik wel 50% van alle gewerkte tijd, dus ook in loondienst, aan de VOF heb besteed (ik denk dat ik meer tijd in loondienst heb gewerkt als je het vergelijkt). Dus dan ben ik sowieso geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, als ik het allemaal goed begrijp.

@Hans: nu ben ik even in verwarring. Wij deden wel per kwartaal aangifte omzetbelasting (BTW) en ook aangifte inkomstenbelasting, alleen niet de ondernemersaangifte, dus we gaven de winst uit de onderneming op als resultaat uit overige werkzaamheden. Ik dacht dat dit zo goed was. De aangifte inkomstenbelasting 2009 is door iemand gedaan die we achteraf niet zo professioneel vonden. Daarom zijn we nu bezig om een meer betrouwbare boekhouder te vinden.
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers

Labels
getrouwd, ib, inkomstenbelasting, vof

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Geen ondernemer voor inkomstenbelasting / aangifte Tamara Belasting 3 15 april 2011 16:00
Muziekinstrument boeken op eenmanszaak, vof of aangifte inkomstenbelasting simondegrootpuntnl Administratie 6 25 april 2010 15:22
Samen of apart aangifte doen? Vraagje Belasting 2 18 maart 2010 11:29
Wanneer aangifte inkomstenbelasting doen? Jens Administratie 1 27 januari 2010 09:55
Apart of samen aangifte doen? Denise Belasting 4 15 augustus 2007 22:17


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 09:17.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon