Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Bedrijfsvoering > Al die andere praktische dingen

Mededelingen

Al die andere praktische dingen Bedrijfsnaam, KvK, spullen inkopen, briefpapier, rechtsvorm, bedrijfsruimte, vervoer, juridische zaken, verzekeringen.

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 13 augustus 2008, 11:54
tepami tepami is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 13 augustus 2008
Berichten: 1
Standaard Huwelijkse voorwaarden ja of nee

Ik ben nu nog in loondienst maar heb al aardig wat voorwerk gedaan om te kunnen starten als freelancer. Het was alleen nog wachten op de juiste opdracht, en die is pas geleden voorbij gekomen. Nu zit ik nog met 1 vraag waar ik nog niet een echt antwoord heb gekregen.
Als freelancer verkoop ik alleen mijn arbeid, ik verhuur mezelf als adviseur/manager, heb geen personeel in dienst en heb geen voorraad. Ik breng geen adviezen uit waarbij mijn opdrachtgever vermogensrisico loopt. Zaken zoals arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid kan ik afdekken (dat is een kwestie van alleen nog de offertes die klaar liggen ondertekenen). Het enige risico's die ik volgens mij loop is dat ik na deze opdracht geen nieuwe opdracht kan krijgen en dat mijn opdrachtgever niet (op tijd) betaald. Ik heb nu al een financiele buffer en wil deze direct na de start verder uitbreiden om de laatste twee risico's enigzins af te dekken.
Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen en heb twee kleine kinderen. Daarom worstel ik met de vraag hoe ik ons huis veilig kan stellen.
Is het verstandig of nodig om mijn huwelijk om te zetten naar huwelijkse voorwaarden om zo het huis veilig te stellen?
En hoe veilig is het huis dan? We zullen samen de betalingen voor het huis doen, wordt het huis in geval van een faillisement dan toch niet als gezamenlijk bezit gezien?
Zijn er andere risico's waardoor ik failliet kan gaan die ik nu over het hoofd zie?

Ik besef dat dit deels ook een emotionele afweging is (hoe ver wil je alle risico's verzekeren/afdekken). Ik ben ook van plan om een afspraak te maken met een notaris om deze vragen voor te leggen. Maar wil graag eerst input van andere freelancers omdat ik bang ben dat de notaris ja zegt om vervolgens een flink bedrag in rekening te kunnen brengen voor het opstellen van de huwelijkse voorwaarden.

Alvast bedankt voor het meedenken.
Met citaat reageren
  #2  
Oud 13 augustus 2008, 20:28
erix's schermafbeelding
erix erix is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 9 januari 2006
Berichten: 1.032
Weblogartikelen: 2
Stuur een bericht via Skype™ naar erix
Standaard Re: Huwelijkse voorwaarden ja of nee

Naar de notaris gaan is sowieso een goede stap, en het eerste gesprek kost je niets. De notaris kan je overigens vaak ook zonder 1e gesprek een offerte geven voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden.

Jouw huis komt pas aan de orde, wanneer jij als freelancer niet aan je verplichtingen kunt voldoen. Dus wanneer schuldeisers zulke grote vorderingen hebben dat je zelf (alleen of met hulp van derden) niet kunt betalen. De bank (cq hypotheekverstrekker) is een van die mogelijke partijen. Als je je hypotheekaflossing niet netjes blijft betalen, "is je huis van de bank" en ben jij het kwijt. Maar lig je daar nu ook wakker van? Als jouw partner zijn baan verliest en niets anders vindt, en jij niet genoeg omzet draait, kan je ook niet aan je verplichtingen voldoen.
Ook de fiscus kan een belangrijke schuldeiser zijn, maar zo lang jij de enige bent (dus je hebt geen business partner) die netjes zorgt voor de betalingen aan de BD, ben je ook in control.

Andere schuldeisers zijn mogelijk je verzekeraars en andere leveranciers, zoals je kantoorartikelen-leverancier of het bedrijf dat je pc heeft geleverd.
Dan zijn er nog partijen die een claim bij je neer willen leggen. Omdat je iets niet goed hebt gedaan of zelfs heel erg fout. Boetes, schadevergoedingen, rechtszaken!

Het is een goed uitgangspunt dat je bedenkt wat er gebeurt als je failliet gaat, maar is het niet beter om te bedenken hoe groot de kans is dat je failliet gaat? Ben je, voordat het zo ver is, niet al lang gestopt en heb je een handig baantje via het uitzendbureau geregeld? Kortom, werp jij je met freelancen volledig voor de leeuwen of valt het allemaal wel mee?

Kortom, er zijn zakelijke redenen genoeg om snel over te stappen op huwelijkse voorwaarden. Iedere notaris zal je (te) graag helpen (zo is ook mijn ervaring). Op basis van jouw inschatting (zoals je die al gedeeltelijk heb opgesomd) denk ik echter dat je nog maar eens de echte risico's reëel moet beoordelen.

Verder blijft het uiteindelijk natuurlijk een persoonlijke afweging.
__________________
erix

www.erikbouwer.nl
Met citaat reageren
  #3  
Oud 14 augustus 2008, 22:45
Marjan Marjan is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 25 maart 2007
Berichten: 915
Standaard Re: Huwelijkse voorwaarden ja of nee

Ben het met erix eens. Bedenk ook eens welk risico groter is: dat jij als freelancer/ondernemer failliet gaat en je schuldeisers je huis afpakken of dat je huwelijk stuk loopt?
Je geeft aan dat de risico's in jouw eenmanszaak eigenlijk heel beperkt zijn ofwel nauwelijks aan de orde. En erix zet dit terecht scherp.
Als je dan bedenkt dat 1 op de 3-4 huwelijken misloopt (overigens voor alle duidelijkheid, ik oordeel uiteraard niet over jouw huwelijk of scheidingskansen) dan kan het bij een scheiding ook erg zuur uitpakken als de eigen woning volledig op naam van je aanstaande ex staat....
Met citaat reageren
  #4  
Oud 14 augustus 2008, 23:22
alfred alfred is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 27 februari 2006
Berichten: 420
Stuur een bericht via MSN naar alfred
Standaard Re: Huwelijkse voorwaarden ja of nee

Wel een aardige vraag, als ik het verhaal zo lees moet je jezelf wel degelijk afvragen wat je risico's zijn. Zeker het is goed om de zaken af te scheiden maar ik denk dat het een weloverwogen keus tussen partners zou moeten zijn. Psvr als jij wint, wint ook het thuisfront.
Maar wellicht kun je ook advies inwinnen over een op te zetten structuur met een rechtspersoon zodat je de aansprakelijkheid afdekt.
Met citaat reageren
  #5  
Oud 16 augustus 2008, 11:57
Aspon's schermafbeelding
Aspon Aspon is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 21 december 2006
Berichten: 397
Standaard Re: Huwelijkse voorwaarden ja of nee

Marjan,

Je kunt de huwelijkse voorwaarden ook zo opstellen dat bij een scheiding alles verdeeld wordt 'als ware je in gemeenschap van goederen' getrouwd'.

Wim
Met citaat reageren
  #6  
Oud 16 augustus 2008, 12:19
Marjan Marjan is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 25 maart 2007
Berichten: 915
Standaard Re: Huwelijkse voorwaarden ja of nee

Wim,

Dank voor je aanvulling!

Marjan
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Eigen algemene voorwaarden i.p.v. inkoopvoorwaarden bemiddelaar (ICT): wat regelen? Adriaan Omgaan met opdrachtgevers 1 22 juli 2008 20:54
(rechter) Verwijzing naar Algemene Voorwaarden volstaaat tijn1978 Al die andere praktische dingen 3 5 september 2007 19:51
Algemene voorwaarden bobvooren Al die andere praktische dingen 5 18 augustus 2007 10:35
Ervaringen met algemene voorwaarden van Tekstnet? Karin Al die andere praktische dingen 6 17 oktober 2006 17:01
Algemene voorwaarden ontwerper fabianv Al die andere praktische dingen 2 14 april 2006 13:21


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 09:55.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon