Ik ben nieuw, ik weet niet of hier (strikt) onderscheid wordt gemaakt tussen freelancers en eenmanszaken...
Ik krijg als eenmansbedrijfje kennelijk te maken met SENA, Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten.
Voorafgaande jaren kreeg ik brieven waarin zij informatie van mij wilden omtrent mijn bedrijfje, met name of ik gebruik maak van muziek binnen mijn bedrijf. De manier waarop deze vragen werden ingekleed gaf de indruk of het vanzelfsprekend was dat je deze informatie moest geven.
Ik heb het toen een beetje uitgezocht en begreep dat je als bedrijf niet verplicht bent om deze informatie te geven en heb dat ook niet gedaan.
(ik draai trouwens geen muziek terwijl ik werk, dat leidt alleen maar af)
Dit jaar gaat SENA een stap verder: ik krijg een factuur voor een bedrag van 198,38 euro over de periode 01-01 t/m 31-12-2006.
Hierin staat o.a. dat de factuur is gebaseerd op de bij SENA bekende gegevens. 'Door het voldoen van de onderstaande factuur bent u gerechtigd krachtens artikel 7 lid 1 van de Wet op de naburige rechten (WNR) tot het gebruik van muziek binnen uw onderneming voor de aangeggeven periode.'
en
'De door u verschuldigde vergoeding is als volgt vastgesteld:'
Hieronder staat dan:
Soort muziekgebruik Parameter
Aantal werknemers bedrijfsruimte 12
De SENA is telefonisch onbereikbaar, ik heb het de afgelopen weken vaak geprobeerd, je krijgt alleen de mededeling dat alle medewerkers in gesprek zijn.
Het SENA mag dan een officiele instantie zijn, de methoden die zij hanteert vind ik vallen onder 'het doel heiligt de middelen'.
Het is mij niet duidelijk in hoeverre ik verplicht ben om deze factuur te betalen, maar het komt op mij over als een factuur die gestuurd wordt in de hoop en verwachting dat veel bedrijven zullen betalen uit angst voor problemen of gewoon zonder er verder bij stil te staan. Als dat klopt, dan verschilt het niet veel met door oplichters verzonden spookfacturen.
Ik vind dat een door de overheid ingestelde organisatie dergelijke methoden niet zou mogen hanteren.
Mijn vragen:
Zijn er meer mensen die ervaring hebben met SENA of goede links weten met info hierover (uiteraard heb ik zelf al wat gegoogeld) ?
Is er iemand die mij iets wijzer maken omtrent de wettelijke verplichting tot betaling?
Wet op de Naburige Rechten (Stb. 178, 1993), artikel 15, eerste lid:
Citaat:
Artikel 15
1. De betaling van de in artikel 7 bedoelde billijke vergoeding dient te geschieden aan een door Onze Minister van Justitie aan te wijzen representatieve rechtspersoon die met uitsluiting van anderen met de inning en verdeling van deze vergoeding is belast. Ten aanzien van de vaststelling van de hoogte van de vergoeding en de inning daarvan alsmede de uitoefening van het uitsluitend recht vertegenwoordigt de in de vorige zin bedoelde rechtspersoon de rechthebbenden in en buiten rechte.
En Sena is die aangewezen rechtspersoon (die aanwijzing kun je vinden op wetten.overheid.nl)
Niet bellen, maar schrijven. Laat ze per brief weten dat je in je bedrijf geen muziek draait en je bent ervan af.
Bedankt: snelle reactie. Maar hiermee ben ik er nog niet helemaal uit. Ik weet dat als je meldt dat je geen muziek gebruikt, je ervan af bent. Misschien ouderwets en onterecht principieel: ik heb van mijn recht gebruik gemaakt om geen informatie te verstrekken aan die organisatie. Mijn vraag is in hoeverre het terecht, behoorlijk en houdbaar is dat zij vervolgens een factuur sturen.
Je kunt het met deze heffingen eens zijn of niet, dat is een politieke discussie. Maar uiteindelijk beslist in een beschaafde democratie de wetgever. En die heeft het nu eenmaal zo geregeld.
Het is net als met de belasting: er wordt van je verwacht dat je aangiftes doet. Schiet je daarin tekort dan wordt er een (voor jou ongunstige) schatting gemaakt en krijg je een aanslag. Daartegen kun je bezwaar maken door alsnog de gevraagde gegevens aan te leveren. Zo is het leven.
Je principieel verzetten tegen dit soort wettelijk opgelegde dingen is volstrekt zinloos en kost je 700 keer meer tijd en energie dan even het kruisje "geen muziek" aanvinken en op de post doen.
Ik verzet me niet tegen de heffing op zich.
Verschil met belasting is dat je volgens mij wel degelijk verplicht bent om aangifte te doen van je inkomsten.
Nog een belangrijk verschil is dat het hier gaat om een particuliere stichting die de inning doet. Over een vergelijkbare instelling: Stichting Thuiskopie is -inderdaad in de politiek- ook al het nodige te doen geweest.
Derde verschil is volgens mij dat je in dit geval niet verplicht bent om informatie te verstrekken.
Het kost inderdaad een hoop energie en een kruisje zetten is makkelijker, maar daarom niet per definitie beter. Daarover kun je van mening verschillen.
Ben ik nog steeds benieuwd of dit inderdaad wettelijk gezien een geval is van omgekeerde bewijslast, want dat blijft voor mij nog steeds de vraag.
Eerlijkgezegd Rob, je bent principieel, maar ik heb ook het gevoel dat je graag wilt dat anderen het bijbehorende lastige werk voor je doen.
Komop, wees niet alleen principieel, wees een vent! (m/v). Pluis die wet uit waar ik je naar wees, ga op zoek naar de wettelijke basis, vat het inzichtelijk samen en leg het ons uit