Je bijtelling is inderdaad gemaximeerd op de werkelijke autokosten, maar daar zitten wel alle autokosten in dus afschrijving, onderhoud, brandstof, parkeerkosten, autowassen, maar ook de correctie btw over privegebruik.
Mogelijk dat door dat laatste punt de verwarring ontstaat. Je boekt namelijk het hele jaar de autokosten ex btw in je winst en verlies rekening en op het einde van het jaar moet je een deel van de teruggevraagde kosten weer als kosten boeken omdat btw over privegebruik niet mag worden afgetrokken.
Nog een opmerking: bij een auto van 60.000 euro zijn totale jaarlijkse autokosten van 5.000 buitengewoon onwaarschijnlijk.
Uitgaande van normale (fiscale) afschrijftermijnen en rekeninghoudend met 20% restwaarde na 5 jaar moet je in 5 jaar dus 48.000 euro afschrijven en dat alleen is al 9.600 euro per jaar. Maar mogelijk had je 5000 euro zomaar genoemd als voorbeeld zonder feitelijke inschatting van de kosten te maken.
Overigens heeft die regeling een heel logische achtergrond, als jij die exact zelfde auto prive had gekocht dan had je ook niet meer als 5.000 euro kosten gehad, het zou dus onredelijk zijn als de belastingdienst jou straft met hogere bijtelling enkel omdat jij je auto op naam van de zaak hebt gezet. vandaar dat de bijtelling word gemaximeerd op de werkelijke kosten.
|