Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Bedrijfsvoering > Belasting
Registreer Weblogs FAQ Netwerk Berichten van vandaag Zoeken

Mededelingen

Belasting Inkomstenbelasting (winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden), omzetbelasting (btw), vennootschapsbelasting.

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 30 maart 2020, 20:41
Josse Josse is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 19 september 2015
Berichten: 4
Standaard Voorschot bij opdracht die in 2 jaren valt. Wat te doen met BTW vs IB?

Beste medelezers,

In 2019 ben ik begonnen aan een grote opdracht waarbij ik een voorschot kreeg van 80%. Het uitvoeren van de opdracht valt half in 2019 en half in 2020. Ook zal ik een deel weer uitbesteden aan een andere instantie.

Ik heb het gehele voorschot als omzet aangegeven bij de BTW-aangifte over het betreffende kwartaal in 2019. Ik ging er vanuit dat ik ook bij de aangifte-IB het voorschot als winst voor 2019 zou moeten rekenen (wat ongunstig is qua belasting, want ineens piek qua inkomen, plus het is deels werk dat ik zal uitbesteden).

Een sinds kort ingeschakelde adviseur stelt nu dat ik de BTW nog niet had moeten aangeven en dat ik dit eigenlijk pas had moeten doen aan het eind van het jaar op basis van het voltooide aandeel van de klus. Hij stelt voor om óf een BTW-suppletie te doen, óf om dan maar te stellen dat de opdracht in 2019 al voor 80% is voltooid.

Na lang googlen en zoeken in voorbeelden denk ik nu toch dat er nog een derde betere optie is: de BTW zo laten, maar voor de aangifte IB de opbrengsten wél verdelen over beide jaren (het nog niet gerealiseerde deel heet dan 'onderhanden werk' denk ik?).

Ik lees immers dat bij een voorschot gewoon BTW afgerekend moet worden, dat het vrij staat wanneer je factureert, dat het moment van BTW afdracht van de factuurdatum afhangt, maar dat bij de Inkomstenbelasting uit moet worden gegaan van in welke periode je het werk hebt verricht, ook al wijkt dat af van de BTW aangifte.

(Nb: Ik heb destijds alleen een factuur voor eigen administratie gemaakt. Afspraken en bedragen staan wel in offerte/aanvraag en beschikking. Formeel heet het ook een subsidie, maar volgens mijn adviseur kan het wel als opdracht gezien worden.).

Hebben jullie hier ideeën over wat in deze situatie de beste weg is?
Met citaat reageren
  #2  
Oud 1 april 2020, 17:58
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Subsidie, afspraken, voorschot, factuur, offerte, opdracht... ik vind het een ingewikkeld verhaal.

Begrijp ik goed dat je een offerte hebt uitgebracht, opdracht kreeg in de vorm van een subsidie die vooruit betaald werd, waarna je een factuur in je administratie opnam maar niet aan de opdrachtgever uitreikte?

Is dit een overheidssubsidie? Is de prestatie btw-plichtig? Was de subsidie dan inclusief btw?
__________________
René
Met citaat reageren
  #3  
Oud 6 april 2020, 22:46
Josse Josse is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 19 september 2015
Berichten: 4
Standaard

Beste René, veel dank nog voor je reactie van vorige week! (ik was even van de radar).

Het is inderdaad een wat complexe situatie.

Het betreft inderdaad een subsidie van een overheidsinstantie. Ze gaven een reeks opdrachten graag vorm als subsidie. Dat is blijkbaar vaker gebruikelijk (als ik zo google). Ze willen een bepaalde binding aangaan en het heeft te maken met regels rondom aanbesteding en dergelijke.

Hun stelling is dat ik als ondernemer wél BTW moet afdragen naar aanleiding van deze inkomsten, ook al is het officieel dan geen 'gewone' opdracht. Ik moest daarom de subsidie aanvragen voor een totaalbedrag inclusief het door mijzelf af te dragen BTW-bedrag. Voor henzelf is het echter geen BTW, als in dat ze het bv als voorbelasting zouden kunnen aftrekken.

Uit uitzoekwerk (samen met een adviseur) maakten we op dat bij de vraag of een subsidie wel of niet BTW-belast is, en of die wel of niet als inkomsten uit onderneming gezien kan worden, het van belang is hoe concreet de te leveren prestatie is. Dus of er een concrete tegenprestatie moet worden geleverd, of dat het puur een bedrag is ter ondersteuning van een doel.
In mijn geval lever ik als tegenprestatie een aantal concrete producten (publicaties/enkele bijeenkomsten), waarover gedetailleerde afspraken op papier staan. Zonder levering van die producten moet het bedrag retour.

Ik heb een subsidievoorstel geschreven met een begroting, en de instantie heeft die goedgekeurd door middel van een beschikking, en daarna 80% vooruitbetaald. Ik heb een factuur gemaakt voor eigen administratie maar niet aan de instantie verstuurd (dat had ik denk wel moeten doen, maar leek me ook wat vreemd omdat er niet om werd gevraagd en omdat daarop dan wel de BTW vermeld zou zijn).

De BTW heb ik dus over het hele voorschot afgedragen. Voor de aangifte IB zou ik het bedrag graag verdelen over 2019 en 2020, naar rato van uitgevoerd werk.
Met citaat reageren
  #4  
Oud 8 april 2020, 14:33
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Aha, nu snap ik het.

Jouw 'derde weg' lijkt mij dan de beste keuze.

Ik weet niet waarom jouw adviseur iets anders adviseerde. Misschien redeneerde hij dat je normaliter de factuur pas na afloop van (een deel van) het werk zou hebben uitgereikt. Maar ook bij opdrachten wordt soms een voorschot afgesproken en dan wordt dat direct gefactureerd met btw.
__________________
René
Met citaat reageren
  #5  
Oud 11 april 2020, 12:29
Josse Josse is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 19 september 2015
Berichten: 4
Standaard

Hartelijk dank René!

Goed om te horen dat het zo de beste keuze lijkt: BTW afdragen bij ontvangen van voorschot en inkomsten verdelen over de twee betreffende jaren naar rato van uitvoeren.

Waarschijnlijk is het gewoon niet zo gebruikelijk dat er zo'n groot voorschot wordt betaald (80%) terwijl het werk voor een groot deel pas in een volgend jaar plaatsvindt. En mijn adviseur redeneerde ook vanuit het idee: betaal BTW zo laat mogelijk als dat kan.
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Gezocht: ondernemer die deelt wilt nemen in reparatiebedrijf omgeving Amsterdam wellFix Marktplaats 0 16 oktober 2016 23:39
Aangifte IB 2007: wat te doen met terugontvangen BTW en IB 2006? djbel Belasting 9 23 maart 2008 00:17
Wat tedoen met negatief BTW saldo? nl04537 Belasting 26 31 oktober 2007 12:25
Twijfels over fiscale zaken: wat te doen met BTW en VAR? Sandra Schoppers Freelancepraktijk starten 4 19 juli 2007 10:46


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 21:28.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon