Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door cestirene
Ik werk voor ouders van kinderen met psychiatrische problemen en studeer psychologie. Kan ik mijn studie-uren rekenen als onderdeel van de 1225 uur om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen vh fiscale ondernemersschap?
|
Dat is een moeilijke vraag en hierover kunnen de meningen verschillen. Zie deze eerdere discussie:
http://www.lancelots.nl/forum/showthread.php?p=7791
Citaat:
Daarom is het het makkelijkst om het bedrijf te laten factureren aan de klant, en mij te laten factureren aan het bedrijf. Echter, op die manier heb ik inderdaad ahw maar één opdrachtgever
|
Dat klopt. Als je voortdurend werkt via één zo'n tussenpartij, dan zul je waarschijnlijk niet als ondernemer worden gezien.
Citaat:
Er zijn volgens de Belastingdienst en het UWV drie criteria
|
Ik zou me niet wagen aan zo'n juridische analyse van de criteria. Kijk maar eens in de "Beleidsregels beoordeling dienstbetrekking" op de site van het ministerie van financiën hoe complex dat is. Over het begrip "gezagsverhouding" kun je een boek schrijven.
Voor freelancers is er de VAR-aanvraag. De vragen maken duidelijk waar het om gaat, de antwoorden worden allemaal bij elkaar gewogen en de conclusie geeft je opdrachtgever duidelijkheid over je fiscale status.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door cestirene
Ik had het van de site van ZZp-Nederland bedacht ik me net.
"VAR WUO (winst uit onderneming)
Bij de VAR WUO is sprake van 100% zelfstandig ondernemerschap. Dat houdt in dat u meer dan 1225 uur aan uw onderneming moet werken, geen gezagsverhouding met uw opdrachtgever mag hebben en minimaal 3 opdrachtgevers per jaar moet bedienen. Ook moet er sprake zijn van ondernemersrisico."
|
Dit is te kort door de bocht. Die 1225 uur is geen VAR-criterium en in sommige branches kun je met minder dan 3 opdrachtgevers toe.