Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Bedrijfsvoering > Freelancepraktijk starten

Mededelingen

Freelancepraktijk starten De formele en praktische dingen die je allemaal moet regelen bij de start als freelancer. Aanmelden, kopen, inrichten, opzetten...

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 14 januari 2008, 00:35
jes303 jes303 is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 14 januari 2008
Berichten: 2
Standaard Advies voor beginnende freelancer?

Hallo allemaal, ik ben nieuw op dit forum. Ik zit een beetje in m'n maag hoe ik mijn situatie belastingtechnisch moet oplossen.

Momenteel ben ik in loondienst maar ben van plan hiermee te stoppen binnen ongeveer 2 a 3 maanden, omdat ik voor mijzelf wil beginnen, in een totaal ander vakgebied wel te verstaan (dus geen sprake van misbruik van bedrijfsinformatie of iets in die orde).

Ik krijg nu al enkele opdrachten die ik kan doen op dit vakgebied en heb er recentelijk 2 aangenomen als 'freelancer'. Als het zo doorgaat wordt dit voor mij een fulltime job. Echter moet ik op dit moment al gaan factureren en zit dus in die overgangs-situatie: loondienst + bijverdienen.

Punt is 'n beetje dat ik tijdens mijn loondienst-verband een netwerk moet opbouwen van opdrachtgevers (buiten werktijd dan wel ). Ik heb geen financiele buffer om dienstverband op te zeggen, een X aantal maanden te gaan werven en dan hopen dat er wat komt. Vandaar dat ik nu al de avonduurtjes en 't weekend erbij 'klus'.

De vragen:
  1. In de overgangsperiode (loondienst + bijverdienen) - moet ik hiervoor een speciale vorm kiezen zoals een VAR en dan mijn inkomsten 'zien' cq. aantonen als resultaat uit overige werkzaamheden?
  2. Stel ik verlaat het bedrijf binnen 2 maanden (1 maand opzegtermijn), ontstaat er dan een andere situatie, nl. dat ik dan ZZP'er wordt? Is er een praktisch handige methode om die overgangsperiode naar volledige zelfstandigheid te overbruggen?
  3. Momenteel heb ik een pensioenregeling, ongeveer 4 jaar opgebouwd (50% werkgever 50% werknemer). Stel ik wordt zelfstandig ondernemer, wat gebeurt hier dan mee of wat voor mogelijkheden heb ik (uitkeren, of zelf die 100% gaan betalen? Het zou zonde zijn als ik die 4 jaar premie betalen voor niks heb gedaan.
Een heel verhaal geworden.
Alvast dank voor jullie aandacht!
Met citaat reageren
  #2  
Oud 21 januari 2008, 23:09
fabfinance fabfinance is offline
Lid
 
Geregistreerd: 19 januari 2008
Berichten: 5
Standaard Re: Advies voor beginnende freelancer?

Hallo Jes303,

Ook ik ben nieuw op dit forum en zit je situatie te bestuderen.

1. in de overgangsperiode zullen de inkomsten gezien worden als resultaat uit overige werkzaamheden. Als na een jaar blijkt dat je meer dan 1225 uren heb besteed aan deze werkzaamheden, dan wordt je fiscaal gezien als ondernemer en heb je recht op diverse fiscale starterskortingen.

2. je tweede vraag begrijp ik niet zo goed; als je je baan opzegt en je start als zelfstandige, dan ben je mijns inzien volledig zelfstandig. Of dit financieel volledig zelfstandig is, ligt aan het aantal en grootte van je opdrachten (en evt. van je ondernemingsplan)

3. De opbouw van je pensioen blijft altijd staan tot je 65e jaar (je ontvangt een pensioenopgave). Uiteraard ben je de betaalde premies niet kwijt. Bij bepaalde pensioenfondsen dien je als je uit dienst treedt en als zelfstandige gaat beginnen in de dezelfde branche verplicht aangesloten te blijven bij het pensioenfonds.

Groet,
Frank

FAB Finance
Met citaat reageren
  #3  
Oud 22 januari 2008, 02:29
Marjan Marjan is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 25 maart 2007
Berichten: 915
Standaard Re: Advies voor beginnende freelancer?

Geen enkele starter weet bij aanvang van het eerste jaar precies hoe het zal gaan lopen. Jouw intenties zijn duidelijk: je wilt ondernemer worden (ben je feitelijk al) maar hebt nog niet de luxe je vaste inkomsten te kunnen opgeven. Wat de VAR betreft: vul het aanvraagformulier in conform de intenties en mogelijkheden die je hebt. Als jouw diensten / producten en markt dusdanig zijn dat je verwacht meerdere (wellicht kleine) opdrachtgevers te hebben ge er dan van uit dat dit je gaat lukken. Als het werkelijk je bedoeling is om als zzp'er door het leven te gaan ga je er dan nu al naar gedragen (ook al werk je momenteel nog in loondienst).
Mocht in de loop van het jaar blijken dat e.e.a. toch wat tegenvalt en je je loondienstverband nog wat langer continueert kun je altijd een wijzigingsverzoek indienen op je VAR.
Het aantal uren dat je werkt is op zich niet bepalend of je ondernemer bent, daar gelden nog veel meer criteria voor. Voor de fiscale ondernemersaftrekposten is dit urencriterium wel bepalend.
TIP: loop eens binnen bij je belastingkantoor en vraag naar het handboek Ondernemen.

Succes!
Met citaat reageren
  #4  
Oud 22 januari 2008, 20:21
Aspon's schermafbeelding
Aspon Aspon is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 21 december 2006
Berichten: 397
Standaard Re: Advies voor beginnende freelancer?

Je stelt volledig te stoppen met een baan. Is het niet mogelijk om minder uren te gaan werken? Dus geleidelijk aan afbouwen?

Wim
Met citaat reageren
  #5  
Oud 25 januari 2008, 13:35
jes303 jes303 is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 14 januari 2008
Berichten: 2
Standaard Re: Advies voor beginnende freelancer?

Bedankt voor jullie reacties!

@ Frank:

1. Dus als ik het goed begrijp hangt het niet zozeer af van je overige inkomsten (in mijn geval loondienst) of je door de Belastingdienst wordt gezien als VAR-ROW of als volledig ondernemer? Maar hoe zit het dan met het belasten van je inkomsten wanneer je zowel loon als VAR-ROW tegelijk krijgt? Of kijkt de Belastingdienst er niet zo naar? Ik heb weleens gehoord dat je dan voor 1 vd 2 inkomstenbronnen volledig wordt belast en dat je zelf kunt kiezen welke dat is.

2. Wat ik bedoelde met de 2e vraag: is het 'praktisch' dat zolang ik nog enkele maanden in loondienst ben om met mijn freelance opdrachten 'resultaat uit overige werkzaamheden' te ontvangen, terwijl ik enkele maanden daarna uit loondienst ben getreden en vervolgens als zelfstandig ondernemer aan de slag ga? Ik bedoel is dat niet een onhandig om in zo'n korte periode te switchen van VAR-ROW naar onderneming? Maar volgens mij heb je dat bij vraag 1 al beantwoord.

3. Ik ga even met het pensioenfonds bellen, die kunnen me uitsluitsel geven!

@ Marjan: dank, het is me duidelijk ik ga zo'n VAR formulier invullen. Wordt in zo'n VAR ook duidelijk of je omzetbelasting verschuldigd bent? Dat is wel essentieel om te weten als ik een factuur (met of zonder BTW / BTW nummer) ga versturen.

@ Aspon: de situatie waar ik in zit is nogal dat ik daar heel graag weg wil. Ik wil nog best part-time voor hun werken maar alleen op freelance / project-basis en niet in part-time loondienst. Het werk is namelijk van zo'n aard dat het 'nooit afkomt' en het altijd het verkeerde moment is om weg te gaan, begrijp je? Zo'n bodemloze put. Op freelance-basis kan ik aan afgekaderde opdracht werken van zeg enkele weken en daarna weer met andere opdrachtgevers aan de slag gaan zodat ze me niet kunnen claimen.
Met citaat reageren
  #6  
Oud 25 januari 2008, 19:18
Marjan Marjan is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 25 maart 2007
Berichten: 915
Standaard Re: Advies voor beginnende freelancer?

De VAR is puur bedoeld om uit te maken hoe je inkomsten zullen worden beoordeeld (resultaat uit overige werkzaamheden, winst uit onderneming, loondienst etc.) Als je van plan bent ondernemer te worden schrijf je dan in bij de KvK en vul een formulier "Opgaaf startende ondernemer" in voor de Belastingdienst. Je ontvangt van hen dan bericht of je BTW plichtig bent of niet (wat bijna altijd zo is) + een BTW nummer. Bij sommige KvK's kun je dit al direct regelen.
Op je VAR aanvraag word o.a. gevraagd of je een BTW nummer hebt, wel zo handig als je dit dan al hebt.
Succes!
Met citaat reageren
  #7  
Oud 27 januari 2008, 12:29
Mariëlle Schrijft's schermafbeelding
Mariëlle Schrijft Mariëlle Schrijft is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 20 maart 2006
Berichten: 216
Standaard Re: Advies voor beginnende freelancer?

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door fabfinance Bekijk bericht

1. in de overgangsperiode zullen de inkomsten gezien worden als resultaat uit overige werkzaamheden. Als na een jaar blijkt dat je meer dan 1225 uren heb besteed aan deze werkzaamheden, dan wordt je fiscaal gezien als ondernemer en heb je recht op diverse fiscale starterskortingen.
Dit klopt niet!!! Die 1225 uur heeft niets te maken met het soort VAR wat je krijgt, maar wel alles met aftrekposten als zelfstandigenaftrek en startersaftrek. In het VAR-formulier komt 1225 uur dan ook helemaal niet voor, als gevraagd wordt hoeveel uur je in de zaak steekt (zie vraag 2d).

Dit wordt vaak door elkaar gehaald!!!
__________________
Mariëlle schrijft
Passie voor de inhoud
Helderheid in complexiteit
Met citaat reageren
  #8  
Oud 27 januari 2008, 16:47
alfred alfred is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 27 februari 2006
Berichten: 420
Stuur een bericht via MSN naar alfred
Standaard Re: Advies voor beginnende freelancer?

Beste Jes,

Ik zal proberen kort samen te vatten hoe jouw situatie naar mijn mening in elkaar zit hiervoor heb ik al een aantal goeie opmerkingen gezien maar niet alle vragen zijn concreet beantwoord.

1. VAR zoals dat gaat krijgt zoiets een eigen leven. Maar je hoeft helemaal geen VAR aan te vragen. Het is nl niks anders dan een papiertje bedoeld voor je opdrachtgever om de situatie te beoordelen. Je moet dus niks anders doen dan je intenties bekijken deze vertalen naar de 'fiscale regels' et voila daaruit wordt bepaald of je in aanmerking komt voor fiscale voordelen. Als ik jouw verhaal lees is het geen probleem en zou ik voor mezelf aannemen dat ik ondernemer wordt in de fiscale zin hoera... zowel lusten als lasten

2. TIMING het belangrijkste voor de VAR is 1225 uren arbeid in je onderneming in een kalenderjaar. Kwa timing zou het beste zijn om voor 1 mei te starten maar je bent al gestart en al die uren tellen mee. Als je bijvoorbeeld pas 15 juni echt besluit fulltime te ondernemen kun je zelf tellen hoeveel uur je in kalenderjaar 2008 maakt

3. PENSIOEN als je bij je werkgever pensioen hebt opgebouwd zijn er regels voor de mogelijkheid dat je de pensioenregeling bij de verzkeraar kunt voortzetten. Hier wordt over het algemeen geen geluid aan gegeven omdat verzekeraars dit liever niet doen maar neem van mij aan dat het de moeite waard kan zijn dit te bekijken. Eventueel met een goeie adviseur moet dit lukken. Als je niet voldoet aan de regels of er zijn geen mogelijkheden dan is mijn advies 'ga eerst lekker ondernemen en kijk of het wat voor jou is aan het eind van 2008 ga je hier opnieuw naar kijken'. Geef gelijk aan je belstingadviseur aan dat dit een belangrijk issue is voor jou dat je hier fiscaal begeleiding in krijgt en laat je goed adviseren

Ik hoop dat je wat hebt aan deze korte insteek uiteindelijk blijft het maatwerk

ps even een vraagje voor frank. Ik heb nog nooit gehoord dat je verplicht blijft aangesloten, ik vind dit een interessant issue en hoor graag van jou wat concrete voorbeelden. Het mag nl niet zo zijn dat je als freelancer verplicht kan worden aan een regeling mee te doen. Hooguit dat er bij de start voorwaarden aan deelname worden gesteld. Dit kan ik in mijn adviezen nl gebruiken
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Betaling van een freelancer? LisaR Al die andere praktische dingen 7 3 december 2007 15:24
Sales freelancer gezocht voor netwerkorganisatie met gezamenlijk product DittavV Marktplaats 5 21 september 2007 11:17
Samen starten als freelancer: nog 4 plaatsen vrij forumbeheerder Nieuws - Voor en door freelancers 2 31 augustus 2007 09:31
Consequenties bij: Opdracht als freelancer of als 'project' ??? Jaap Laaij Al die andere praktische dingen 2 16 augustus 2007 21:39
Werkgever noemt mij freelancer. Help! pmi Freelancepraktijk starten 4 19 maart 2006 23:50


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 15:25.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon