Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Markt > Omgaan met opdrachtgevers
Registreer Weblogs FAQ Netwerk Berichten van vandaag Zoeken

Mededelingen

Omgaan met opdrachtgevers Hoe kun je het gedrag van je opdrachtgever beïnvloeden? Hoe bepaal je je uurtarief? Wat te doen als de factuur niet betaald wordt? Hoe ga je om met problemen in een project?

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #11  
Oud 7 september 2008, 23:39
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard Re: Concurrentieverbod

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door lofstream Bekijk bericht
Michiel je hebt niets te vrezen. Als jij na deze opdracht via een andere bemiddelaar aan de slag gaat bij hetzelfde bedrijf dan sta je volledig in je recht. Namelijk je recht op arbeid.
Dat lijkt me onzin. Om te beginnen gaat het hier om een opdracht van een zelfstandig ondernemer (neem ik aan), niet om een dienstverband.

Zelfs bij een dienstverband worden alleen onredelijk ruime concurrentiebedingen door de rechter gematigd. En niet werken bij de ene klant waarvoor je via dat bureau gewerkt hebt, lijkt me niet onredelijk ruim. Integendeel, het is zo smal als zo'n beding maar kan zijn. Als een bureau dat al niet zou kunnen afdwingen dan zouden dergelijke bureaus niet meer kunnen functioneren.
__________________
René
Met citaat reageren
  #12  
Oud 8 september 2008, 18:23
lofstream lofstream is offline
Lid
 
Geregistreerd: 6 september 2008
Berichten: 19
Standaard Re: Concurrentieverbod

Hallo het recht op arbeid geld voor een ieder in nederland en staat los van welke status. Maar goed het gaat feitelijk om de ruimte van het beding. Deze worden veel te ruim gesteld. Begrijpelijk vanuit de detacheerder maar niet vanuit de freelancer die na zijn opdracht op een andere afdeling van hetzelfde bedrijf aan een andere opdracht wil beginnen.

Trouwens ik vraag me af hoe dit wordt gecontroleerd? Je zou desnoods rechtstreeks bij de klant kunnen werken. Vervelend voor de detacheerder maar business is business. En de klant is koning.
Met citaat reageren
  #13  
Oud 8 september 2008, 18:33
Myrax Myrax is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 23 augustus 2007
Berichten: 222
Standaard Re: Concurrentieverbod

Lofstream, ben je (arbeids)jurist?
Je poneert hier nogal wat, en ik vraag me af of je het waar kunt maken.
Het klinkt eerder als een protest tegen de huidige wet- en regelgeving, dan als harde feiten. Graag iets meer over je achtergrond, want ik vind het nogal gevaarlijk als een mogelijk niet-deskundige zegt "je hebt niets te vrezen".
__________________
Rixter Algra
Met citaat reageren
  #14  
Oud 8 september 2008, 19:12
lofstream lofstream is offline
Lid
 
Geregistreerd: 6 september 2008
Berichten: 19
Standaard Re: Concurrentieverbod

Hallo Myrax, ik ken de voorwaarden van dit forum niet. In het algemeen worden op forums opinies gelanceerd, danwel vanuit een mening of visie geredeneerd. Is een van de voorwaardes dat iedereen die dat doet alles maar hard moet kunnen maken? Dan kun je beter het forum sluiten. Zoniet alle zogenaamde deskundigen forums. Niemand heeft de waarheid in pacht. Zoveel deskundigen, zoveel meningen. Ik daag je uit om het tegendeel van mijn bewering aan te geven. Ik ben ervaringsdeskundige.
Met citaat reageren
  #15  
Oud 8 september 2008, 20:36
Myrax Myrax is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 23 augustus 2007
Berichten: 222
Standaard Re: Concurrentieverbod

Wanneer iemand een juridische vraag stelt en een ander antwoordt met: "je hebt niets te vrezen", dan is het niet ongebruikelijk om naar de 'credentials' te vragen van degene die dat zegt. Forum of geen forum.
Ik begrijp verder niet waar jij de uitdaging ziet.
__________________
Rixter Algra
Met citaat reageren
  #16  
Oud 8 september 2008, 22:30
lofstream lofstream is offline
Lid
 
Geregistreerd: 6 september 2008
Berichten: 19
Standaard Re: Concurrentieverbod

Kijkend naar jurisprudentie op Rechtspraak.nl kom ik tot een gemiddelde score kwa uitspraken op ca. 40% voor en 40% tegen en 20% geen of voorlopige uitspraak inzake concurrentiebeding. Voorts wordt in nagenoeg de meerderheid van de gevallen het concurrentiebeding en daarbij gevorderde boete gematigd. Het zwaarwegende belang oontbreekt in veel gevallen. Een wat absurd voorbeeld om dit te illustreren: eiser vordert 330000 euro voor een heel jaar overtreding ofwel bijna 1000 euro per dag. Uitspraak leidt tot een boete van 1000 euro.

I rest my case.
Met citaat reageren
  #17  
Oud 11 september 2008, 02:05
Jakob Buis's schermafbeelding
Jakob Buis Jakob Buis is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 11 augustus 2008
Berichten: 67
Stuur een bericht via MSN naar Jakob Buis Stuur een bericht via Skype™ naar Jakob Buis
Standaard Re: Concurrentieverbod

Rechtspraak gaat in Nederland gelukkig nog steeds niet op basis van statistiek. Hoeveel procent van de concurrentie-bedingen wordt gematigd is absoluut niet relevant. Wat relevant is of dit concurrentiebeding onder deze omstandigheden te ruim is.

Citaat:
Michiel je hebt niets te vrezen
Zelfs als je gelijk zou hebben (wat ik betwijfel) dan moet het nog steeds zijn: "Michael, de kans is groot dat je niet te vrezen hebt". Je kunt geen absolute conclusies trekken uit statistische gegevens.

Laatst gewijzigd door Jakob Buis; 11 september 2008 om 02:06 Reden: tikfout
Met citaat reageren
  #18  
Oud 9 oktober 2008, 11:57
kvaes kvaes is offline
Lid
 
Geregistreerd: 4 oktober 2008
Berichten: 10
Standaard Re: Concurrentieverbod

Uit ervaring (in het verleden) als consultant via een bemiddelingsbureau wordt een concurrentiebeding meestal gebruikt voor als je van bureau X naar bureau Y verhuisd voor dezelfde klant. Dan kunnen ze onderling wat "onderhandelen" over financiële voorwaarden. Als je rechtstreeks naar de klant gaat, en het bureau heeft nog andere mensen werken voor de klant, zal de laatstgenoemde niet zo snel moeilijk doen doordat ze nog andere inkomsten van de klant krijgen. Voor de rest heeft iemand me ooit wijsgemaakt (en dit kan mss hier door juristen bekrachtigd of ontkracht worden) dat indien men het concurrentiebeding in roept, men de benadeelde partij ook een vergoeding moet betalen wegens broodroof...
Met citaat reageren
  #19  
Oud 9 oktober 2008, 20:34
lofstream lofstream is offline
Lid
 
Geregistreerd: 6 september 2008
Berichten: 19
Standaard Re: Concurrentieverbod

Hoi kvaes, ik ben geen jurist. Maar uit ervaring weet ik dat elk van de 4 tussenpartijen waarmee ik in zee ben gegaan een concurrentiebeding had. Het concurrentie beding lijkt mij in tegenstrijd met de wet op de mededinging. Populair gezegd: we leven in een vrije markteconomie(tenminste daar lijkt het op) en dat houd in dat iedereen dus met elkaar mag concurreren. Alleen in dit land zijn we goed in uitzonderingsregels. Dat is tot een kunst verheven. En daar valt kennelijk het concurrentiebeding onder. Anders was het namelijk al verboden. Het staat volgens mij haaks op de vrije markt. Hoe dan ook. Een rechter zal belangen afwegen: hoeveel schade loop jij en de tegenpartij, kun je makkelijk aan andere opdrachten komen, is het bedrag dat de tegenpartij eist in verhouding tot jouw inkomsten/omzet, is het beding kwa bedrag wel redelijk, etc. etc. Dus belangen en redelijkheid worden getoetst naast procedurele zaken. Als je deze elementen allemaal afweegt dan kun je zelf een balans opmaken voor het geval je in zo'n situatie komt te staan. Ik zou trouwens wel een jurist met arbeidsmarkt expertise inhuren.
Met citaat reageren
  #20  
Oud 22 december 2009, 23:57
abarnouw abarnouw is offline
Lid
 
Geregistreerd: 29 juni 2009
Berichten: 7
Standaard Re: Kan ik onder een concurrentieverbod van een bemiddelingsbureau uit?

Ik heb destijds een fix concurrentiebeding getekend. Het concurrentiebeding gold niet alleen voor het bedrijf waar ik werkte, maar voor het moederbedrijf en alle daaraan gelieerde bedrijven (bedrijf met veel spin offs, dus dat was echt heel breed). Er stond in mijn concurrentiebeding expliciet dat ik niet direct (als medewerkers of freelancer) of indirect (via een andere bemiddelaar) voor al deze bedrijven mag werken.
Ik heb het een arbeidsjurist voorgelegd en zij vertelde me dat dit concurrentiebeding zo breed was dat daar juridisch makkelijk een gat in te schieten was. De vraag is alleen of je als eenpitter tegenover de juridische afdeling van een (in mijn geval) grote detacheerder komt te staan. Dus als je een jurist in je omgeving hebt die daar graag zijn tanden op stuk wil bijten: doen!
Er vallen wat gaten nu ik bij deze opdrachtgever weg ben en dat vind ik heel vervelend, ik heb me dus wel afgevraagd of en vooral hoe de detacheerder erachter kan komen dat ik voor die opdrachtgever werk. In de praktijk heb ik geen zin dit uit te proberen: ik denk dat de lasten groter zullen zijn dan de lusten.

Ik heb destijds het contract ondertekend na een eerdere goede ervaring met deze detacheerder (na lang via hun werken werd het concurrentiebeding vrij gegeven), daar waren ze nu niet toe bereid en er was geen enkele onderhandelingsruimte. Daarop is het met mij toen stukgelopen.
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers

Labels
concurrentiebeding


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Evaluatie wet uitbreiding rechtsgevolgen VAR René Nieuws - Voor en door freelancers 3 8 februari 2008 20:40
Hoe breed? Cindy77 Marketing en acquisitie 22 27 september 2007 11:42
Persberichten schrijven in 20 stappen (Boekrecensie/overzicht) Adine Versluis Jezelf en je freelancepraktijk ontwikkelen 6 30 juli 2007 17:35


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 10:33.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon