Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Rene
"Onze cultuur is doordrongen van risicomijdend gedrag. Bij een baan in loondienst heb je ontslagbescherming, je hebt een vangnet als je arbeidsongeschikt raakt en je pensioen is goed geregeld. Dat zijn allemaal mooie zaken, maar als je een eigen zaak wilt starten is het moeilijk en duur zulke dingen goed te regelen. Dat weerhoudt mensen ervan voor zichzelf te beginnen. Waarom wordt dat niet beter geregeld?
|
Wie vraagt zich dit af? Dit is nu juist het onderscheid waardoor echte ondernemers ondernemen! Mensen die door het gebrek aan risicovermijdende oplossingen niet gaan ondernemen, worden niet plotseling ondernemer als alle risico's zijn afgedekt. M.a.w. je hebt het dan niet over ondernemers (maar over een groep die vooral Beren Op De Weg ziet (BODW).
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Rene
Je moet met het onderwijs beginnen. Als je de economieboeken op de middelbare school onderzoekt, staat er nauwelijks iets in over het beginnen van een eigen zaak. Ze gaan uit van het gegeven dat er bedrijven zijn."
|
Schoolboeken vertellen je al evenmin hoe je politicus moet worden (zou overigens een dun boekje zijn
).
Er zijn natuurlijk genoeg boeken over ondernemerschap, maar uiteindelijk moet je het vooral
doen (daar is 't ie weer, de betekenis van
ondernemen). Ondernemers gaan het beter doen als de omstandigheden gunstig zijn (daar heeft ook de overheid mede invloed op), het ondernemersklimaat kan ook bar en boos zijn. Ik merk wel dat veel (Nederlandse) ondernemers klagen - ik denk dan altijd dat het mensen zijn die denken in termen van problemen ipv uitdagingen en oplossingen.
"Ze gaan uit van het gegeven dat er bedrijven zijn." Ja, net als bomen, auto's en religie. Sommige zaken hoef je niet op school te leren. Ondernemer word je, net als kunstenaar, artiest of politicus.