Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Smartbart
Ondanks dat er al even geen reactie is op dit onderwerp toch nog maar een uitbreiding van de discussie. Ik heb sinds kort in mijn BV een elektrische auto gekocht (die ik zowel zakelijk als privé gebruik). Mijn idee was om voor het opladen thuis (iedere nacht) zonnepanelen te gebruiken. Deze zonnepanelen wil ik in de BV (met alle fiscale voordelen) aanschaffen. Wat denken jullie zou dit wel kunnen, er is immers een directe relatie te leggen tussen het (zakelijk) opladen van de accu's van de auto en de opbrengst van de zonnepanelen.
Groet
Bart
|
Bart,
Ik heb blijkbaar niet de enige die op dit idee is gekomen. Ik ben geen fiscalist maar ik heb het wel met diverse mensen die er wat vanaf weten (bevriend accountant, ex-belasting inspecteur, belasting telefoon) en op diverse fora het besproken.
Dit is wat ik er uit gedestilleerd heb.
Als je zonnepanelen op het dak van je woonhuis legt dan
kan de belastingdienst dat gaan zien als een onderdeel zeg maar verbetering van je eigen woning. Niks zakelijk dus. Men is daar echter nog niet helemaal over uit. Als je redelijker wijs ook weer van je huis af te halen is (en dat is het meestal) dan hoeft je het niet perse te zien als onderdeel van je woning.
Een ander probleem is dat als je geen zakelijke werkruimte hebt voor de belastingdienst je geen energie kosten mag aftrekken.
Een oplossing is dus om een fysiek deel van je woning zakelijk te maken. (met alle voor en nadelen). Op dat dak van dat deel moet je dan je panelen leggen. Dit moe maar net goed uitkomen.
Mijn oplossing is een andere optie namelijk je hoeft een deel van je woning niet fysiek af te scheiden als dit niet eenvoudig te doen is. (is het feit dat dit niet kan vanwege de plek waarop je zonnepanelen moet leggen voor een goede opbrengst een redelijk excuus?)
Letterlijk : "
Een pand dat u niet bouwkundig kunt splitsen, maar dat u wel
'gesplitst' gebruikt (namelijk deels privé en deels voor uw onderneming),
mag u in uw administratie verdelen in een privégedeelte en
een ondernemingsgedeelte. De verhouding tussen de grootte van
de twee gedeelten stelt u vast aan de hand van het gebruik dat u van
het pand maakt. Vervolgens rekent u het privégedeelte toe aan uw
privévermogen en het ondernemingsgedeelte aan het vermogen
van uw onderneming."
Maar dan moet je wel aantonen dat je minimaal ik dacht 20% van je geld vanuit huis verdient. Dit is met bijvoorbeeld 1 dagin de week thuiswerken op te lossen. (ik kan het nu even niet terug vinden)
Nog een punt is wat je doet moet bedrijfs economisch nut hebben. Als je alleen maar panelen koopt en die leveren stroom op dat je redelijke wijs nooit kan gebruiken met je laptop en je buro lamp dan kom je er niet mee weg Maar inderdaad een bedrijfsmiddel als een auto op naam van de zaak (dat laatste is denk ik belangrijk) is wel van bedrijfseconomisch belang.
Daarbij is ook de vraag of het er wel toe doet dat je belastingstechnisch thuis een werkruimte hebt dat als zakelijk wordt aangemerkt. Het heeft immers niets met je werk ruimte te maken. Eigenlijk moet je een zakelijke parkeerplaats thuis hebben maar dat is sinds een paar jaar niet meer mogelijk.
Verder moet je aan kunnen tonen hoeveel stroom je gebruikt hebt om je auto op te laden. Oplossing 1: Een meet unit voor thuis van the new motion maar die kost 30 Euro per maand.
Oplossing 2: Een eigen meter (uit de bouwmarkt) voor het stopcontact van de auto plaatsen. Nu kan daar mee gerommeld worden dus is dat acceptabel voor de belastingdienst? Ik denk van wel. Immers bij twijfel kan men aan de hand van de km-stand van je auto en de benzinebonnen die je aftrekt (bij een plugin hybride ) nagaan of je de boel belazerd of niet.
Conclusie:
Kan het nu of niet? Zoals je leest zijn er een hoop onderzekerheden. Wil je zeker weten dat je goed zit zorg dan voor een fysiek afgescheiden werkruimte met daarop de panelen en een zakelijk auto.
Voor het overige blijft het een gok die je wellicht moet verdedigen tegen over de fiscus. Pas als de eerste ondernemers dit hebben gedaan is er zekerheid over de verschillende contructies.
Overigens ik doe het wel. De panelen liggen op het dak en de auto is besteld. (Opel Ampera)
Denk ook aan de KIA, MIA, VAMIL en EIA regelingen.