Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Bedrijfsvoering > Al die andere praktische dingen
Registreer Weblogs FAQ Netwerk Berichten van vandaag Zoeken

Mededelingen

Al die andere praktische dingen Bedrijfsnaam, KvK, spullen inkopen, briefpapier, rechtsvorm, bedrijfsruimte, vervoer, juridische zaken, verzekeringen.

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 31 december 2012, 14:32
Ellen Ellen is offline
Lid
 
Geregistreerd: 17 februari 2010
Berichten: 18
Standaard Ervaringen met Uniforce

Hallo allemaal,

Onlangs kreeg ik het dringende advies eens te kijken naar het "Uniforce" concept omdat er volgend jaar (2013/2014) toch echt veel wijzigingen zullen gaan komen in de VAR en ik vaak langdurige opdrachten doe. Ik werk als datawarehouse ontwikkelaar voor banken en dat zijn geen dingen die je in een maand of wat in elkaar zet. Gemiddeld is een opdracht minstens twee jaar. Het VAR criterium 'drie werkgevers in het jaar' haal ik dus niet elk jaar. Nu weet ik dat het slechts één van de criteria is, maar toch...
(Veel reclame maak ik ook niet, want ik kan niet meer werk aannemen dan ik nu doe! )

Vandaar dat ik nu serieus kijk naar "Uniforce", deze mensen bieden aan dat je een BV opricht waarin zij het recht hebben om je te ontslaan en daarmee heb je een (door de belastingdienst goedgekeurde) constructie waardoor de VAR en alle daarmee samenhangende zaken niet meer nodig zijn. Terwijl je wel volledig zelfstandig blijft.

Klinkt goed, maar kost natuurlijk wel geld. En is het wel goed? Ik lees wisselende ervaringen op internet.
Zijn hier mensen die ervaring hiermee hebben? En zijn er misschien alternatieven? Heb je Uniforce wel nodig? Of kun je gewoon zelf (met een partner) een BV oprichten die hetzelfde effect heeft?

Ik heb op Lancelots al wat discussies gevonden, maar die zijn allemaal van een aantal jaar geleden. Hopelijk is er iemand met wat recentere ervaring!

Groeten,

Ellen de Ridder
Met citaat reageren
  #2  
Oud 31 december 2012, 15:20
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ellen Bekijk bericht
daarmee heb je een (door de belastingdienst goedgekeurde) constructie waardoor de VAR en alle daarmee samenhangende zaken niet meer nodig zijn.
Verkopen ze die flauwekul nou nog steeds?

Citaat:
De verklaringen van Uniforce zijn dus verklaringen van een private onderneming waarin is aangeven dat door een derde voldaan is aan de onderhavige verplichtingen. De twee genoemde soorten VAR geven een oordeel vanwege de overheid over een arbeidsrelatie en daarmee over de verplichtingen op het gebied van de loonheffing en de premies voor de sociale werknemersverzekeringen en de gerechtigdheid tot een uitkering.
Qua werking is er, afgezien van hetgeen hiervoor is beschreven nog een belangrijk verschil tussen beide verklaringen.

Bij een Verklaring Uniforce Registratie prevaleert de feitelijke status van de arbeidsrelatie. Indien bij controle blijkt dat de werkelijkheid afwijkt van hetgeen is overeengekomen, bijvoorbeeld als er geen premie is betaald door de betrokken BV, kan dat gevolgen hebben voor de loonheffing en de premieplicht. Wie daarvoor aansprakelijk is, wordt door het civiele recht bepaald.

De rechtsgevolgen van een VAR werken ongeacht de feitelijke status van de arbeidsrelatie. Een VAR-wuo en VAR-dga bieden bij correcte toepassing volstrekte zekerheid over de rechtsgevolgen.
Bron: Staatssecretaris Heemskerk, kamerbrief EP/AEP/8134283, 23 oktober 2008.

Er is inderdaad iets goedgekeurd, maar niet dat de Uniforce-constructie de VAR vervangt, wat Uniforce kennelijk nog steeds suggereert.

Het probleem hiermee is dat je niks hebt aan ervaringen. Het enige dat telt zijn uitspraken van rechters. De enige verwijzing die ik kon vinden (door te zoeken met 'uniforce' op rechtspraak.nl) is:
Citaat:
11. Eiser heeft voorts nog gewezen op de Verklaring Uniforce Registratie (hierna:VUR).
Nu de VUR niet in de belastingwetgeving is geregeld en evenmin tussen partijen is overeengekomen, mist deze verwijzing betekenis.
Bron: LJN: BG5857, Rechtbank Haarlem , 08/715
__________________
René
Met citaat reageren
  #3  
Oud 2 januari 2013, 12:40
Ellen Ellen is offline
Lid
 
Geregistreerd: 17 februari 2010
Berichten: 18
Standaard

Beste René,

Dank voor je reactie, maar wat zeg je nu eigenlijk precies? Dat Uniforce een oplichtersbende is?

Op de website van Uniforce staat:

Citaat:
De oplossing indien u niet met een VAR verklaring kunt werken:

Door te zorgen dat u als ZZP'er/freelancer/zelfstandige al ergens anders 'gezag' hebt, kan uw opdrachtgever dit niet meer over u hebben. Het Uniforce Concept is daarop gebouwd en zorgt er zelfs voor dat u aan het sociale stelsel kunt deelnemen. En dat zonder ook maar iets van uw zelfstandigheid te verliezen. Sterker nog, met het Uniforce concept hoeft u zich niet meer aan de VAR-voorwaarden te houden. U kunt helemaal zelf bepalen hoeveel en welke opdrachtgevers u per jaar heeft. Zonder dat uw opdrachtgever ooit het risico loopt alsnog als werkgever te worden gezien.
Is dat volgens jou niet waar?

Of is het naar jouw mening wel een oplossing, maar een slechte oplossing? (En zo ja, waarom dan?)

Groeten,

Ellen
Met citaat reageren
  #4  
Oud 2 januari 2013, 13:48
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Het stukje van Uniforce dat je citeert stelt dat de opdrachtgever is gevrijwaard van loonheffing en premies. In het citaat van de staatssecretaris geeft deze aan dat je die zekerheid niet hebt, aangezien de werkelijkheid achteraf kan worden getoetst. De bewering "Zonder dat uw opdrachtgever ooit het risico loopt alsnog als werkgever te worden gezien" van Uniforce is dus strijdig met de geciteerde uitleg van de staatssecretaris.

Citaat:
zorgt er zelfs voor dat u aan het sociale stelsel kunt deelnemen
Dat wil zeggen, dat je premies betaalt. Maar het recht op een uitkering is nogal onzeker. Zie wat Aspon schrijft over het ww-recht in bericht #6 van deze eerdere discussie.

Citaat:
En dat zonder ook maar iets van uw zelfstandigheid te verliezen.
Uh... je wordt werknemer, geeft een deel van de aandelen van je eigen bedrijf uit handen en moet daarvoor contributie betalen. Noem dat maar niets.

Wat zijn eigenlijk de "veel wijzigingen" in de VAR die je vreest per 2013/14? Ik ben me niet bewust van nieuwe VAR-problemen.
__________________
René
Met citaat reageren
  #5  
Oud 5 januari 2013, 16:25
Ellen Ellen is offline
Lid
 
Geregistreerd: 17 februari 2010
Berichten: 18
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door René Bekijk bericht
Wat zijn eigenlijk de "veel wijzigingen" in de VAR die je vreest per 2013/14? Ik ben me niet bewust van nieuwe VAR-problemen.
Mijn huidige tussenpersoon vertelde me dat het zeer waarschijnlijk is dat met de invoering van de nieuwe webmodule voor de VAR de belastingdienst de controle op de VAR zou verscherpen. En dat mensen met slechts één of twee opdrachtgevers in het jaar dan in de problemen kunnen komen.
Het zou best kunnen dat het alleen maar bangmakerij is om me richting Uniforce te 'duwen'...
Met citaat reageren
  #6  
Oud 5 januari 2013, 17:43
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Ellen Bekijk bericht
Mijn huidige tussenpersoon vertelde me dat het zeer waarschijnlijk is dat met de invoering van de nieuwe webmodule voor de VAR de belastingdienst de controle op de VAR zou verscherpen.
Dat zou kunnen, maar dat is dan pas per 2014. Je kunt rustig de komst van de VAR-webmodule afwachten en pas per 2014 keuzes maken als daar dan aanleiding voor is.
__________________
René
Met citaat reageren
  #7  
Oud 3 januari 2015, 18:57
dutchdavey dutchdavey is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 3 januari 2015
Berichten: 4
Standaard

Ik ben inmiddels 5 jaar lang Uniforcer met VUR en ik heb alleen maar goed ervaringen mee.

De VUR en de bijhorende vaststellingsovereenkomst met UWV en Belastingdienst is een overeenkomst bindende aan deze partijen en de Uniforcer.

Natuurlijk is het zo dat 'de werkelijkheid achteraf kan getoetst' worden, maar dat is ook zo met een VAR? Als je liegt om zo bij een VAR of VUR te komen, natuurlijk kan de Belastingdienst daaraan twijfelen.

'Het enige dat telt zijn uitspraken van rechters' - Nou niet echte, de VUR is ondersteund bij Uniforce, UWV an Belastingdienst en zo lang je aan de regels houd gaat het niet voor de rechter komen. De Belastingdienst gaan niet 'zo maar' hun eigen vaststellingsovereenkomst breken.
Met citaat reageren
  #8  
Oud 5 januari 2015, 04:20
Sledge Sledge is offline
Lid
 
Geregistreerd: 4 september 2013
Berichten: 25
Standaard

Toevallig is een conculega van me, samen mijn zijn boekhoudkantoor, bezig met een dito constructie. Omdat ik het concept interessant vindt, stuurt hij me met enige regelmaat wat stukken en gesprekken (met de BD) door.

Direct aanleiding voor hem, en waar ook mijn interesse ligt, is het kunnen deelnemen aan het sociale stelsel. Wij zijn beide werkzaam in het "onderwater gedeelte van de olie & gas industrie" en de premies voor een goede arbeidsongeschiktheid verzekering zijn praktisch niet op te hoesten in deze branche.

Voor mezelf ben ik nog niet helemaal overtuigd, ben nog de voors en tegens aan het afwegen. Overigens was ik van mening dat het nieuwe constructie betrof (zo 'verkoopt' het boekhoudkantoor het een beetje), dus ben wel heel blij bij toeval op de draadjes te zijn gestuit. Ik zal het oude draadje ook even doorlezen.

Meer ervaringen en valkuilen zijn wat mij betreft zeer welkom. Bedankt!
Met citaat reageren
  #9  
Oud 22 april 2015, 15:48
dutchdavey dutchdavey is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 3 januari 2015
Berichten: 4
Standaard Sledge..

Inderdaad voor mij is de sociale stelsel van belang, en ik heb er ook wel eens een ww uitkering hierdoor gehad.

Het werkt heel goed, en het concept is overal bekende door staffing agencies enzovoort.

Er zijn andere concepts, maar deze is verreweg het meestste bekende.
Met citaat reageren
  #10  
Oud 23 februari 2016, 16:52
thijs0107 thijs0107 is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 23 februari 2016
Berichten: 1
Standaard Kosten

Wat zijn de kosten die gemoeid zijn bij Uniforce?
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers

Labels
uniforce


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Ervaringen met HeadFirst Bertine Brookhuis Betekst Marketing en acquisitie 10 17 december 2012 16:57
Ervaringen met starten van een weblog? Hermina Jezelf en je freelancepraktijk ontwikkelen 3 6 november 2012 22:27
Uniforce: geen nieuws is ook nieuws erix Nieuws - Voor en door freelancers 5 14 november 2008 23:40
Wat zijn jullie ervaringen met payroll-organisaties? slim Al die andere praktische dingen 4 14 april 2008 14:39
Ervaring met Uniforce? sioux Freelancepraktijk starten 2 29 november 2006 13:05


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 21:04.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon