Freelance theaterbelichter *** *** ******** won vorige maand in cassatie zijn rechtzaak tegen de fiscus. De Belastingsadviseur accepteerde het hoge aantal uren dat hij in de ontwikkeling van zijn website had gestoken niet (700 uur). Zonder die 700 uur voldeed de belichter niet aan het
urencriterium van 1225 uur. Daardoor had hij geen recht op fiscale
aftrekposten als
zelfstandigenaftrek en
startersaftrek. Hij had naast zijn werkzaamheden aan de website maar een omzet van 1.000 euro. *** ********* maakte bezwaar tegen de mening van de Belastinginspecteur.
De belastinginspecteur betoogde dat deze
website een disproportioneel aantal uren vergde. Bovendien vonden zij dat de aard van de website een sterk hobbymatig karakter had. De site bevat onder andere een uitgebreide databank met technische gegevens over het toneel en de belichting. De website was geen ondernemingsactiviteit. Anders had het wel meer werk opgeleverd, zo was de argumentatie van de eerste uitspraak door de Belastingrechter. Uitspraak: bezwaar afgewezen.
De Hoge Raad meent echter dat het niet aan de Belastinginspecteur of -rechter was om te bepalen wat een zinnige tijdsbesteding is voor een ondernemer. Zij moeten zich beperken tot het tellen van de uren.
Deze uitspraak is goed nieuws voor iedereen die eerst veel tijd investeert in een eigen website en dan pas hogere omzetten haalt. Het urencriterium is vooral voor startende ondernemers vaak lastig te halen. Maar ook geeft deze uitspraak freelancers meer ruimte om naar eigen inzicht hun bedrijf te runnen. Mét de fiscale voordelen, wel te verstaan.
Bron: NRC, 23/13 mei 2007. Aertjan Grotenhuis,
Vermogende starters, vroeggepensioneerde kan aan zijn jeugddroom veel geld overhouden.