Mooie lijst, goed voor de orienteerders onder ons.
Ik mis de voors- en tegens van de opbouw van een eigen 'praktijk'. Als loonslaaf bouw je een carriere op, maar na je pensioen of je vertrek kan het bedrijf heel goed verder zonder jou. In ruil voor de gewerkte jaren krijg je een pensioen, dat je overigens zelf hebt bijeengespaard.
Maar hoe zit het met de freelancer? Die moet ook zijn eigen oudedagsvoorziening opbouwen (dat velen dat (nog) niet doen, heeft wellicht te maken met het vrijheidsgevoel: baas in eigen bedrijfsbrein). Maar als je freelancepraktijk stopt, wat blijft er dan over van dat ondernemerschap en die opgebouwde onderneming inclusief dito netwerk? Een klantenbestand dat gekoppeld is aan je kantoor (bijvoorbeeld bij accountancy/boekhouding) leent zich er voor om over te doen aan een ander of opvolger, maar freelance webdesigners, tekstschrijvers, trainers?
Kan freelancen de opstap zijn (en de ideale leerschool) naar groei in de richting van een meermanszaak? Of is het een overgangsfase van loondienst naar freelance naar (groter) ondernemerschap?
Veel vragen alhier zijn afkomstig van starters. Andere vragen van freelancers met 5-10 jaar ervaring, hebben te maken met de uitbouw van de freelance praktijk: bijvoorbeeld het onderhouden van een netwerk en van je kennis. Ik zou wel eens uit de seniorenhoek
willen weten hoe ze de toekomst zien: als solist door tot in het graf? Of toch groei-neigingen, en als het echt moet dan maar met een prettige compagnon?