Vrijwilligers voor eenmaanszaak
Ik heb al jaren een eenmanszaak en inmiddels heb ik werk voor 6 fte. Echter, ik heb echter (nog) maar een omzet voor 1 fte (mijzelf) en doe dus alles alleen. Maar het bedrijf groeit zo dus niet snel genoeg. Voor de hand zou liggen om een smak geld te lenen, maar dat is in deze tijd niet makkelijk en bij mijn omzet een risico. Een investeerder zoeken is een optie, maar ik ben bang dat ik dan een te groot deel moet afstaan.
Gelukkig heb ik een groep mensen die voor mij wel wat werk zou willen doen, bijvoorbeeld een halve tot hele dag per week. Als het bedrijf groot genoeg is, zou ik hen in dienst kunnen nemen, nu kan dat dus nog niet. Op de site van de belastingdienst vind ik informatie over de onbelaste vrijwilligersvergoeding van 150 euro per maand en ik zou deze mensen graag op zo'n manier onbelast vergoeden. Maar in de definitie staat:
U bent vrijwilliger als u aan de volgende 4 voorwaarden voldoet:
- U verricht werkzaamheden voor een organisatie zonder winstoogmerk of voor een sportvereniging of sportstichting. Deze organisatie is geen bv of nv.
- U bent niet in dienst bij de organisatie.
- U doet de werkzaamheden niet voor uw beroep.
- De vergoeding die u voor het werk krijgt, is een vrijwilligersvergoeding. Dat wil zeggen dat de vergoeding niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk.
Het enige probleem is dat mijn bedrijf en eenmanszaak is, dus MET winstoogmerk. Gezien de omstandigheden zijn de andere voorwaarden geen punt. Mijn eerste vraag is: "heeft iemand ervaring met vrijwilligers in eenmanszaken?" Is er een manier om die regel toe te kunnen passen?
Uiteraard heb ik ook zitten denken aan belonen in natura, in hoeverre zou ik daarmee in de problemen kunnen komen? Mijn bedrijf is een IT bedrijf en de hoeveelheid hardware is voor het werk prima te verantwoorden, ik zou deze hardware dus bij hun in beheer kunnen laten maar eigendom kunnen behouden.
Bij voorbaat dank voor jullie input!
|