Tsjonge, de ambtenaren komen met nogal vergaande voorstellen om de belastingregels rond ondernemers/zzp'ers/freelancers drastisch te vereenvoudigen, om zo te bezuinigen op de uitvoeringskosten.
Zo staat in de
samenvatting van Thema 16, Uitvoering belasting- en premieheffing bij
Beleidsvariant f Helder onderscheid werknemer en ondernemer:
Citaat:
- De huidige vier fiscale regimes voor inkomsten uit arbeid worden teruggebracht tot twee.
- Alle inkomsten uit arbeid die niet in dienstbetrekking worden genoten, namelijk winst uit een onderneming, winst uit een deeltijdonderneming en resultaat uit overige werkzaamheden worden voortaan fiscaal gelijk behandeld. Inkomsten uit arbeid zijn dan ofwel loon uit dienstbetrekking of winst uit werken
- De verschillende fiscale regelingen in de IB voor ondernemers die nu alle eigen vormgeving en vereisten hebben worden budgettair neutraal omgevormd tot één regeling. De zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling en de fiscale oudedagsreserve vervallen hiermee.
- Het verplichte onderscheid tussen de verschillende regimes op grond van feiten en omstandigheden vervalt. Er ontstaat een gezamenlijk keuzeregime waarbij werkgever en werknemer/ondernemer door al of niet te kiezen voor een formele (= schriftelijke) dienstbetrekking bepalen of het inkomen onder de loonheffing valt of winst is. Indien het onder de loonheffing valt leidt dat tevens tot verzekering voor de werknemersverzekeringen. De VAR-verklaringen vervallen hierdoor.
|
Dit zou weleens goed nieuws kunnen zijn, als het goed uitgewerkt wordt. De besparing zit namelijk niet zozeer in een lastenverhoging (minder aftrekposten), maar in de uitvoeringskosten van de complexe regelingen. En de complexiteit van die regelingen is menig freelancer een doorn in het oog.