@ Arjan:
wat je doet valt
wel onder spam. Het maakt namelijk niet uit of het persoonlijk is of sympathiek, maar of het een commercieel, charitatief of ideologisch bericht is. Ook maakt het niet uit hoeveel mails je verstuurt. Uitleggen wat je doet en wat je voor meerwaarde biedt is wel duidelijk commercieel en dus officieel verboden om zonder toestemming vooraf te mailen.
Meer info is het vinden op
http://www.spamklacht.nl of in deze
thread.
On topic:
Als je een mailing verstuurt per post: zorg dat je dat gericht doet en plan ook je follow-up traject. Wanneer ga je iedereen nabellen? Alleen iets sturen is in de meeste gevallen namelijk niet voldoende om aan een opdracht te komen.
In het follow-up telefoongesprek kun je afspreken om een email te sturen, later terug te bellen of zelfs een afspraak maken om verder kennis te maken (of in een enkel geval zelfs een opdracht te bespreken).
In een eventueel emailtje kun je toestemming vragen om diegene toe te voegen aan je mailinglist. Ook als je nog geen nieuwbrieven verstuurt is het verstandig om alvast toestemming te vragen. Intussen kun je nadenken over hoe je je nieuwsbrieven gaat aanpakken.
Als je de statistieken mag geloven is de gemiddelde respons op een mailing erg laag (ik meen me een cijfer te herinneren van rond de 1% of lager); dus je kunt niet versturen en wachten tot ze contact opnemen. Het is slechts een 1e stap in een langer traject.
Een beetje off-topic:
Ga je wel eens netwerken?
Wat doe je dan met de visitekaartjes van mensen die je hebt gesproken?
Mijn ervaring is dat veel mensen er niets mee doen. Een deel voegt mensen toe op LinkedIn en een nog kleiner deel stuurt daarna inderdaad een mailtje (dat mag dan weer wel: je hebt al contact gemaakt).
Na het netwerken is het ook belangrijk om aan follow-up te doen: je kunt dan gelijk toestemming vragen om mensen op je mailinglist te zetten. Die kun je dan e-mailen als je bijvoorbeeld weer mooi werk hebt toegevoegdaan je portfolio. Op die manier kun je een soort 'fanbase' opbouwen die op de hoogte blijven van je werk (en dus blijvend aan je bestaan worden herinnert).
Zelf stuur ik maximaal 6x per jaar een nieuwsbrief. Dat vind ik frequent genoeg.
Bovendien kun je een mailing per post natuurlijk ook sturen naar mensen die je al kent. De kans dat die reageren is in theorie groter, omdat ze je al kennen. (Uiteraard is er geen garantie ;-) )
Succes!
Mvg,
Walter