Hallo allemaal, ik ben nieuw op dit forum. Ik zit een beetje in m'n maag hoe ik mijn situatie belastingtechnisch moet oplossen.
Momenteel ben ik in loondienst maar ben van plan hiermee te stoppen binnen ongeveer 2 a 3 maanden, omdat ik voor mijzelf wil beginnen, in een totaal ander vakgebied wel te verstaan (dus geen sprake van misbruik van bedrijfsinformatie of iets in die orde).
Ik krijg nu al enkele opdrachten die ik kan doen op dit vakgebied en heb er recentelijk 2 aangenomen als 'freelancer'. Als het zo doorgaat wordt dit voor mij een fulltime job. Echter moet ik op dit moment al gaan factureren en zit dus in
die overgangs-situatie: loondienst + bijverdienen.
Punt is 'n beetje dat ik
tijdens mijn loondienst-verband een netwerk moet opbouwen van opdrachtgevers (buiten werktijd dan wel
). Ik heb geen financiele buffer om dienstverband op te zeggen, een X aantal maanden te gaan werven en dan hopen dat er wat komt. Vandaar dat ik nu al de avonduurtjes en 't weekend erbij 'klus'.
De vragen:- In de overgangsperiode (loondienst + bijverdienen) - moet ik hiervoor een speciale vorm kiezen zoals een VAR en dan mijn inkomsten 'zien' cq. aantonen als resultaat uit overige werkzaamheden?
- Stel ik verlaat het bedrijf binnen 2 maanden (1 maand opzegtermijn), ontstaat er dan een andere situatie, nl. dat ik dan ZZP'er wordt? Is er een praktisch handige methode om die overgangsperiode naar volledige zelfstandigheid te overbruggen?
- Momenteel heb ik een pensioenregeling, ongeveer 4 jaar opgebouwd (50% werkgever 50% werknemer). Stel ik wordt zelfstandig ondernemer, wat gebeurt hier dan mee of wat voor mogelijkheden heb ik (uitkeren, of zelf die 100% gaan betalen? Het zou zonde zijn als ik die 4 jaar premie betalen voor niks heb gedaan.
Een heel verhaal geworden.
Alvast dank voor jullie aandacht!