Op de weblog IT en Recht staat een
vrij uitvoerige beschouwing over een voorontwerp van het wetsvoorstel tot wijziging van de Auteurswet, die grote gevolgen kan hebben voor zzp'ers, met name voor creatieven die in een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid zitten (zoals een eenmanszaak).
Het is een ingewikkeld verhaal. De wetswijziging gaat de rechten van de maker beter beschermen door overdracht van auteursrecht onmogelijk te maken, maar levert daardoor volgens IT en Recht voor zzp'ers een hindernis op voor het aantrekken van opdrachten:
Citaat:
Vervolgens zal de opdrachtgever een licentie onder ogen krijgen welke om de vijf jaar opnieuw moet worden verstrekt. Bij het opnieuw verstrekken van de licentie loopt hij het risico te worden geconfronteerd met verhoogde licentiebedragen. [...]
Wat doet de opdrachtgever, hij besteedt de ontwikkeling van de website uit aan een bedrijf dat rechtspersoonlijkheid bezit zodat hij de auteursrechten wel kan overnemen en alle risico’s vermijdt. De zzp’er staat met lege handen omdat ook dit andere bedrijf hem, vanwege bovenstaande, niet zal inhuren.
|
En dat levert zakelijke schade op:
Citaat:
Het gevolg van de wijzigingen in de Auteurswet is dat, als er al wordt overgegaan tot licentieverstrekking, een licentie van een zzp’er in waarde zal dalen. Een licentienemer bedenkt zich immers wel drie keer voordat hij betaalt voor een licentie waarbij veel macht in handen van de licentiegever blijft. De verbeterde bescherming van de auteursrechten van een natuurlijk persoon leidt zo, voor de zzp’er in de IT, tot minder verdiensten.
|
Het verhaal gaat met name in op de positie van IT'ers, maar volgens mij geldt hetzelfde voor tekstschrijvers, vormgevers, fotografen etc.
Ik ben zelf zo'n opdrachtgever (met name van tekstschrijvers) en ik zou me inderdaad nog eens drie keer achter de oren krabben voor ik op basis van deze nieuwe regels een creatieve opdracht geef aan een freelancer. Het wordt er bepaald niet makkelijker op.