Als startende freelancer opdracht via voormalig werkgever
Hoi allen,
ik ben Fjodor Boogaard en ga per 1 april starten als freelancer in de ICT. Ik zal voornamelijk voor langere periodes achter elkaar bij opdrachtgevers zitten als systeem- en netwerkbeheerder.
Ik heb al veel informatie gevonden op deze website en het forum, maar één kwestie blijft voor mij onbeantwoord.
Wat is het geval?
Ik ben op dit moment nog in loondienst en zit gedetacheerd bij een grote overheidsinstelling. Per 1 april ga ik een einde maken aan de arbeidsovereenkomst en heb mijn werkgever hiervan op de hoogte gesteld.
Nu willen zij mij heel graag houden bij de klant waar ik nu zit en hebben voorgesteld om mij in te huren. Voor de duidelijkheid: mijn werkgever is een grote detacheerder in diverse vakgebieden, waaronder ICT.
Vorige week heb ik een VAR aangevraagd en was op dat moment niet van plan om via mijn huidige werkgever een opdracht aan te nemen. Daar was nog helemaal geen sprake van.
Nou ben ik bang dat het grote (financiële) gevolgen voor mij kan hebben wanneer ik inderdaad bij de klant blijf zitten waar ik nu zit, maar dan ingehuurd via mijn (ex-)werkgever.
Maar wat zijn nou eigenlijk de financiële gevolgen als mijn VAR achteraf anders beoordeeld wordt? Krijg ik te maken met boetes? Voor welke kosten kom ik alsnog te staan en is te zeggen hoeveel dat is?
Kortom, ik weet niet of ik er verstandig aan doe om via mijn huidige werkgever een opdracht aan te nemen. Zou het schelen als ik dat zou doen via een andere werkmaatschappij (dus andere bedrijfsnaam)?
Sowieso vraag ik mij af wat de exacte kosten zijn als blijkt dat mijn VAR achteraf niet als WUO wordt beoordeeld en ik de sociale lasten en premies alsnog zelf mag voldoen. Kan iemand hier iets over zeggen?
|