muntenverkoop horeca en voorraad
Beste,
Ik worstel met een vraag bij de administratie van de muntenverkoop bij een horeca gelegenheid en de daarbij behorende voorraadadministratie. Voordat ik mijn vraag stel wil ik je eerst de onderstaande voorbeeld toekomen.
Voorbeeld:
1200 dezelfde munten gedrukt en hebben een waarde van € 2,50 per stuk. 500 munten verkocht die per stuk € 2,50 (incl. BTW) zijn.
490 munten ingewisseld voor dranken (6% of 21%)
7.. voorraad munten €3.000,00
AAN 7..munten in omloop te brengen €3.000,00 (1200 x €2,50)
1.. kas (opbrengst) €1.250,00 (500 x € 2,50)
AAN 7.. voorraad munten € 1.250,00
7.. Voorraad munten €1.225,00 (inname 490 munten x € 2,50)
1.. af te dragen BTW € 212,60 (21%)
8.. omzet drankverkoop € 1.012,40
Bij de administratie van de muntenverkoop zou ik deze journaliseringen willen toepassen. Op deze manier wordt voor me inzichtelijk hoeveel munten nog in omloop zijn.
Mijn vraag: hoe kan ik op basis van de ontvangen 490 munten (ingewisseld voor alcoholische en non alcoholische dranken) bepalen hoeveel van deze munten voor non alcoholische dranken (6%) en voor alcoholische dranken (21%) zijn ingewisseld? Hoe bepaal ik de juiste BTW afdrachten?
Mogelijke oplossing?
- na elke feest de voorraad inventariseren? Wat was de beginvoorraad en wat is nu eindvoorraad en op basis van het verschil per drank de afdrachten bepalen? Ik vind het omslachtig. Andere tips of ideeën?
- alle (non) alcoholische dranken rechtstreeks naar W&V boeken (GB 8..)?
Maar hoe bepaal ik dan de BTW afdracht 6% en BTW afdracht 21%?
Kun je me alsjeblieft hiermee verder helpen.
Bij voorbaat dank,
Sewkoemar
|