Re: Student ZZP-er: werkloze huisgenoot als fiscaal partner?
Kwam deze discussie tegen toen ik zocht naar "studenten" op lancelots. Ben van mening dat de specifieke aard van het student-ondernemerschap wel een eigen overzichtspagina verdient! (en ik wil die pagina graag vullen!)
Voor wat het nog waard is in deze discussie (er werd gevraagd naar ervaringen) : ik heb dit 5 jaren gedaan met verschillende partners, nooit iets over gehoord van de fiscus. Ook het heffingvrije vermogen mag je samen delen. Totaal kan je er dan zo'n 2300 per jaar uit slepen. Samen aangifte doen kan inderdaad niet als een van de twee IB-ondernemers aangifte doet, maar dat maakt verder niet uit voor de resultaten.
Je ziet in je eigen ("je" bent de verdiener) aangifte verder niet terug dat die andere partner iets ontvangt. Maar hij krijgt het wel.
Over studentenhuizen en gezamenlijke huishoudingen: voor zover ik begrepen heb, ook van een accountant, kan dit wel, hoewel het op het randje is. Samen in de kosten delen, samen boodschappen doen, samen koken, appeltje schillen als iemand ziek is, en je hebt een gezamenlijke huishouding. Dit wordt bijvoorbeeld ook in kloosters gebruikt waar ook veel mensen achter 1 voordeur wonen.
Als je nog geen definitieve aanslag hebt ontvangen over 2008, kan je alsnog kiezen voor een fiscaal partnerschap. Je moet dan gewoon opnieuw aangifte doen. Heb je onlangs een definitieve aanslag ontvangen, dan moet je bezwaar maken tegen de aanslag (ook al is het precies wat je zelf aangegeven hebt, "bezwaar" is een juridische term) en dan kan je het opnieuw doen. Bezwaar maken is kwestie van briefje schrijven waarin je stelt dat je hebt verzuimd je fiscale partner op te geven, en dat je daarom opnieuw aangifte wilt doen. Ik weet niet precies wat de bezwaartermijn is, korter dan 6 weken is het iig niet. Dus voor 2008 is het nog wel te doen denk ik. Als je huisgenoot geen aangifte heeft gedaan (zeer waarschijnlijk bij geen inkomen) dan kan dat gewoon alsnog.
Zo heb ik het de eerste keer geregeld, was ruim na 1 april. Duurde wel erg lang natuurlijk omdat je niet meer in het standaardtraject zit. Maar uiteindelijk komt die betaling wel.
|