Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Archief > Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)

Mededelingen

Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is afgeschaft per 1 mei 2016. Dit forum is gesloten en gearchiveerd.

 
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 26 februari 2011, 12:40
switlox switlox is offline
Lid
 
Geregistreerd: 25 februari 2011
Berichten: 6
Standaard

Beste Rene,

Hartelijk dank voor je antwoord. Even voor de duidelijkheid het gaat nog over het jaar 2010.

Ik zal proberen om de emotie zoveel mogelijk uit te schakelen in mijn berichtgeving, maar het voelt als onrecht.

In het jaar 2010 heb ik wel meer dan 20 opdrachtgevers gehad, dit betreft dan ook eigen klanten waarbij ik een telefoonsysteem heb geïnstalleerd. Dit zijn dan eenmalige opdrachten. Hebben deze opdrachtgevers ook betrekking op de VAR??

Wat betreft de andere opdrachtgevers heb ik er 2 waarvoor ik zeer regelmatig werk, zoals boven omschreven en 2 die me enkele bellen wanneer ze een paar extra handen nodig hebben (De ene maand 8 uur een andere maand niet). Bij een opdrachtgever draag ik ook bedrijfskleding van dit bedrijf en heb ik een ZZP overeenkomst afgesloten. Bij de andere is dit enkel mondeling.

De grote vraag is dus op welke opdrachtgevers wordt de VAR afgegeven. Indien ik niet meer als ondernemer wordt aangemerkt heeft dit ook invloed op mijn aangifte m.b.t. startersvoordelen?
  #2  
Oud 26 februari 2011, 14:46
hoffit hoffit is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 19 november 2009
Berichten: 80
Standaard

Een VAR gaat niet over een opdracht of opdrachtgevers, maar over specifieke werkzaamheden die je wilt verrichten als zelfstandige. Of je ondernemer bent of niet staat daar op zich los van.

De vraag is in eerste instantie of jouw werkzaamheden voor deze twee opdrachtgevers afwijken van die van de andere opdrachtgevers? Indien dat niet zo is sta je sterk (d.w.z. > 3 opdrachtgevers met vergelijkbare werkzaamheden), indien dat wel zo is hangt het af van de omstandigheden en wat je precies bij de aanvraag van de VAR hebt ingevuld.

Het probleem met de VAR is dat je heel zorgvuldig moet beoordelen wat je invult. Dit wordt ook voor een groot deel bepaald door het contract dat je afsluit waarvoor de VAR geldt. De belastingdienst kijkt zuiver naar de ingevulde VAR en de feiten (contractueel en werkelijk) zoals zij die constateren. Blijkbaar is er voor hun een aanleiding om te constateren dat de VAR-WUO niet van toepassing is.

Wat je naar mijn mening allereerst doen moet is je "ik ben ondernemer" bril afzetten en kijken naar de regeltjes zoals die voor de VAR gelden. Kijk voor jezelf, in overleg met je adviseur, naar je werkzaamheden en bepaal wat de juiste VAR is op basis van de regels. Niet wat de gewenste is!

Als blijkt dat de VAR-WUO niet haalbaar is voor deze opdrachtgevers kun je in overleg gaan of er geen mouw aan te passen is. B.v. inkomstenbelasting laten afdragen door hun. Bespreek dat ook met je adviseur! Hij kan goed bepalen wat de juridische consequenties zijn. Wij kunnen dat op afstand niet.
  #3  
Oud 26 februari 2011, 18:26
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door switlox Bekijk bericht
Even voor de duidelijkheid het gaat nog over het jaar 2010.
Que? Je VAR voor 2010 vroeg je eind 2009 aan. Zelfs als je een paar maanden bezig bent met corresponderen, was dat in februari 2010 afgerond. We zijn nu een jaar verder. Het heeft toch geen zin je achteraf druk te maken om een VAR, die heeft alleen vooraf betekenis.

Citaat:
Hebben deze opdrachtgevers ook betrekking op de VAR?
Dat hangt van het soort werkzaamheden af, en de omschrijving daarvan op jouw VAR.

Citaat:
Indien ik niet meer als ondernemer wordt aangemerkt heeft dit ook invloed op mijn aangifte m.b.t. startersvoordelen?
De VAR heeft alleen betrekking op het al dan niet inhouden van loonheffing/premies bij een bepaald soort werkzaamheden. Je ondernemerschap voor de IB wordt beoordeeld over het totaal van je ondernemingsactiviteiten. Als je aannemelijk kunt maken dat al je werkzaamheden/opdrachten onderdeel van je onderneming zijn, dan zou je gewoon ib-ondernemer kunnen zijn met alle fiscale faciliteiten die daarbij horen. Het risico in deze situatie lijkt me dat de belastingdienst stelt dat je bij die twee opdrachtgevers in loondienst was en dat de rest je onderneming is. Dat hangt een beetje van het totale plaatje en verhaal af.

In ieder geval lijkt me dat je de 'strijd' moet voeren over je aangifte IB, niet over een VAR uit het verleden.
__________________
René
  #4  
Oud 26 februari 2011, 22:39
switlox switlox is offline
Lid
 
Geregistreerd: 25 februari 2011
Berichten: 6
Standaard

Zoals gemeld in een eerdere post is er in mijn situatie pas in augustus 2010 verandering gekomen, eerder had ik geen behoefte aan een VAR. Ik heb de VAR dus september of oktober 2010 pas aangevraagd. Voordat ik hem binnen had was het eind november, en toen dus pas bezwaar aangetekend.

Ik heb mijn opdrachtgever nog gevraagd of het niet pas in 2011 kon, maar ze wilden perse een VAR voor 2010, vandaar.

Waarschijnlijk heeft deze beoordeling ook invloed op de afgifte van de VAR in 2011 dus het is zeer zeker wel relevant lijkt me (die heb ik namelijk nog niet ontvangen; reeds lang geleden aangevraagd).

De werkzaamheden voor alle opdrachtgevers en alle eigen klanten betreffen dezelfde...deze aap kan maar 1 kunstje ;-)

Maandag heb ik contact met mijn adviseur.......
  #5  
Oud 26 februari 2011, 23:02
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door switlox Bekijk bericht
De werkzaamheden voor alle opdrachtgevers en alle eigen klanten betreffen dezelfde.
Als ik je goed begrijp, had je dan in 2010 een heleboel opdrachtgevers.

Wat heb je dan op het VAR-aanvraagformulier ingevuld waardoor de belastingdienst denkt dat er sprake is van slechts twee opdrachtgevers
__________________
René
  #6  
Oud 27 februari 2011, 00:57
switlox switlox is offline
Lid
 
Geregistreerd: 25 februari 2011
Berichten: 6
Standaard

Ik heb dus 1 tot 3 opdrachtgevers ingevuld omdat ik dacht dat de VAR enkel betrekking had op mijn werkzaamheden voor de bedrijven die mij inhuren voor werkzaamheden voor hun bedrijf en niet mijn eigen klanten.......in mijn eerste contact heb ik meteen aangegeven dat ik waarschijnlijk het formulier verkeerd begrepen heb, maar ik moest "bezwaar aantekenen" waarmee deze ellende is begonnen.

Maar een VAR geldt dus voor al mijn opdrachtgevers inclusief mijn eigen klanten (?) zoals gemeld ben ik het spoor echt bijster en ik had beter een professional de aanvraag in kunnen laten vullen.

Ik ben goed in wat ik doe en niet in dit soort zaken.
  #7  
Oud 27 februari 2011, 02:26
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door switlox Bekijk bericht
Ik heb dus 1 tot 3 opdrachtgevers ingevuld omdat ik dacht dat de VAR enkel betrekking had op mijn werkzaamheden voor de bedrijven die mij inhuren voor werkzaamheden voor hun bedrijf en niet mijn eigen klanten.....
Ai ai ai Ik wil niet flauw zijn, maar de manier waarop je het formuleert creëert eigenlijk al het probleem. Ik bedoel, die opdrachtgevers _zijn_ toch je eigen klanten!? En 'opdrachtgevers' en 'klanten', wat is het verschil?

In 2010 heb je misschien een probleem, want eenmaal verstrekte informatie is moeilijk te bestrijden, maar in 2011 zou dit niet nodig moeten zijn.
__________________
René
  #8  
Oud 27 februari 2011, 09:57
Marcelot Marcelot is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 25 september 2009
Berichten: 89
Standaard

Ik heb geen ervaring met VAR's maar het lijkt me dat als je die ene vraag verkeerd hebt begrepen dat de situatie wel recht te trekken moet zijn. Ik zou me voor kunnen stellen dat je met hulp van een professionele jurist aangeeft dat je jaarlijks 20+ klanten hebt maar dat er maar 2 of 3 van hen gevraagd hebben om een VAR en dat je daarom dat getal hebt ingevuld. Hoewel ik er geen ervaring mee heb lijkt het mij voor 2010 dan wel te herstellen. Maar ik zou het 'laten doen' om het bezwaar extra gewicht mee te laten geven.

Maar als je nu werkelijk 1 opdrachtgever hebt voor 2 dagen en 1 voor 3 dagen, dan kan ik het standpunt van de belastingdienst wel begrijpen. Dus ik zou het voor die situatie ook wel terecht vinden als je geen VAR zou krijgen. Zeg nou zelf, twee zulke opdrachtgevers dat is wel een heel prettige invulling van jouw werkweek en dat geeft een zeer stabiel inkomen. Ik vind dergelijke zekerheid niet 'ondernemen'. Dus ik zou persoonlijk kijken of je het aantal dagen terug kan schroeven, zodat je meer ruimte houdt voor 'losse' kleine opdrachten. Hoewel je misschien op korte termijn inkomen inlevert, blijft je klantenkring groter... dat is ook belangrijk voor je toekomst!
 

Favorieten/bladwijzers

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
VAR ROW tot eind 2009 of toch een VAR WUO? Anneee Freelancepraktijk starten 3 24 september 2009 09:29
Kleine Ondernemersregeling ook in geval van VAR ROW? cestirene Belasting 10 29 juli 2009 12:08
Uitsluiting van VAR WUO? Jan16 Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) 10 5 februari 2009 19:18
VAR WUO / VAR ROW: gevolgen voor startersaftrek? marjolijn Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) 1 21 januari 2008 18:13
Var Row Verwijderd account Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) 4 24 juni 2007 10:22


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 21:30.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon