Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door TesterD
waarom wil je dan freelancen en ga je niet via payroll of detachering? Mijn antwoord: de vrijheid, uitdaging en goede verdiensten van freelancen gaan boven bovengenoemde vormen. En ja, ik vind het relaxed als ik ergens langer op een opdracht mag blijven. Dan doe ik het toch goed? Weer langer "zekerheid" en een mooi loon, prima, graag.
|
Ik vind dit nogal tegenstrijdig. Enerzijds de vrijheid willen maar tegelijk ook de zekerheid en een mooi loon. Ik zie hier eerlijk gezegd weinig kenmerken van ondernemerschap in en een VAR-Winst Uit Onderneming geeft nu juist iets weer van de risico's die je loopt c.q. bereid bent te nemen.
Wat jij beschrijft typeert naar mijn mening meer een payroll-achtige constructie of loondienst of resultaat uit overige werkzaamheden.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door TesterD
Als ik op het VAR formulier bij de vraag over het aantal opdrachtgevers dat ik verwacht te krijgen minder dan 3 invul krijg ik hoogstwaarschijnlijk niet de VAR-WUO. Dus kan ik niet aan de slag. Vul ik wel in dat ik meer dan 3 opdrachtgevers verwacht dan krijg ik hoogstwaarschijnlijk wel de VAR-WUO. Alleen klopt dan de situatie niet met de realiteit, wat niet mag.
Dat is de padstelling.
|
Niet zozeer een padstelling maar iets willen hebben terwijl je weet dat je (mogelijk) niet aan de voorwaarden voldoet. Overigens komt het vaker voor, naar ik hoor, dat ICT'ers met maar 1 opdrachtgever per jaar toch een VAR-wuo krijgen dus alle andere vragen op het VAR-formulier zijn wel degelijk ook relevant.
Ik denk dat je zelf een keus moet maken hierin: wil je een VAR-wuo, gedraag je dan als ondernemer. Wil je de zekerheid van langdurige contracten kies dan voor een andere constructie. Welke keus je ook maakt, een VAR-aanvraag bij voorbaat niet naar waarheid invullen is m.i. een verkeerde.