Dag Fabian,
Dit lijkt een geval apart en ik kan me voorstellen dat de belastingdienst hier ook zo over denkt. Echter: houdt er rekening mee dat hoewel er schijnbaar geen gezagsverhouding is, je situatie vergelijkbaar is met dat van onderzoekers in loondienst. Er zijn nog steeds PhD's die hun eigen onderzoeksvraag ontwikkelen bijvoorbeeld. Kun je aangeven waarom de stichting voor deze constructie heeft gekozen? De meeste onderzoekers werken namelijk met een contract voor bepaalde tijd waarna ze weer moeten lobbyen voor een volgende aanstelling. Ook is het zo dat daadwerkelijk onderzoek belastingtechnisch voordelen oplevert voor het bedrijf of instelling dat daar de opdracht toe geeft.
Mijn advies zou zijn om eens een keer met een gespecialiseerde medewerker van de belastingdienst te praten of je verhaal voor te leggen aan een gespecialiseerde consulent. Ik weet niet of je onderzoek ook een mogelijke promotie inhoudt, maar je zou het dan ook via het promovendi netwerk Nederland kunnen proberen (
http://www.hetpnn.nl/).
Overigens is het de stichting, of een van je andere klanten, die je naar een VAR zal vragen, mocht dat gebeuren. Zolang dat niet gebeurt heb je de VAR niet nodig. Dat doet overigens niks af aan de vereisten die de belastingdienst oplegt.