Het gaat er niet om of JIJ je werkzaamheden als die van een artiest beschouwt, het gaat erom of de Belastingdienst dat doet.
In de Handleiding Loonheffing voor artiesten en beroepssporters staat bij paragraaf 2.1 een omschrijving: "Artiesten zijn personen die optreden voor publiek en daarbij een artistieke presentatie leveren. (...) Ook een acteur die wordt ingehuurd om een rol te spelen in een praktijksimulatie in het kader van een opleiding, is een artiest. (...)"
Zelf heb ik mijn twijfels bij het feit of het geven van een workshop gezien kan worden als werkzaamheden van een artiest. De meeste zekerheid hierover kun je krijgen als je dit checkt bij de Belastingdienst.
ALS het wordt gezien als een optreden als artiest op basis van een overeenkomst van korte duur, val je onder bovengenoemde regeling. En dan heb je niets aan je VAR-row. Je opdrachtgever is dan inhoudingsplichtig en moet jou je netto gage (want zo heet het dan immers
) uitbetalen. Niks factuur van jouw kant, dus!
De opdrachtgever kan de inhoudingsplicht overdragen aan een andere inhoudingsplichtige, wellicht dat dat hier wordt bedoeld?
Mijn ervaring is in ieder geval dat boekingskantoren òf zelf een inhoudingsplichtigenverklaring bezitten (en dus zelf verlonen) òf die verantwoordelijkheid in de schoenen schuift van de in te huren artiest. Die moet dan een verloningsbedrijf inschakelen (er bestaan er vele, waaronder de mijne) en draait dan ook op voor de kosten van het verlonen!
Op mijn website heb ik de hele mieterse boel uitgelegd, vrijelijk toegankelijk voor een ieder om vrijblijvend te lezen. Kies in het menu voor "muzikanten" en al snel weet je alles (of in ieder geval toch een stuk meer). De informatie geldt overigens voor artiesten in het algemeen; muzikanten zijn gewoon mijn voorkeursdoelgroep.
Groetjes, Renée