Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Bedrijfsvoering > Al die andere praktische dingen
Registreer Weblogs FAQ Netwerk Berichten van vandaag Zoeken

Mededelingen

Al die andere praktische dingen Bedrijfsnaam, KvK, spullen inkopen, briefpapier, rechtsvorm, bedrijfsruimte, vervoer, juridische zaken, verzekeringen.

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 16 april 2009, 19:40
Michael Michael is offline
Lid
 
Geregistreerd: 13 oktober 2006
Berichten: 6
Standaard Pensioenopbouw freelancer

Op dit moment ben ik bijna 2 jaar als freelancer aan het werk als interim elektrotechnisch engineer. Hierdoor bouw ik dus ook geen pensioen meer op.

Ieder jaar reserveer ik wel via de FOR-regeling een bepaald bedrag, echter is dit volgens de belastingdienst niet toereikend genoeg voor de oude dag.

Wat is de beste manier om wat zekerheid op te bouwen voor de oude dag?
Pensioenfonds? Investeren in vastgoed? Zelf sparen? etc. etc.

Ik ben benieuwd naar hoe jullie hier mee omgaan en zie graag alle goedbedoelde adviezen tegemoet!

www.mv-engineering.nl
Met citaat reageren
  #2  
Oud 17 april 2009, 11:10
Adine Versluis's schermafbeelding
Adine Versluis Adine Versluis is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 8 maart 2007
Berichten: 1.087
Weblogartikelen: 2
Standaard Re: Pensioenopbouw freelancer

Ik richt me vooral op zelf sparen. Door gebruik te maken van de FOR, maar ook bijvoorbeeld door te investeren in een huis. Om eerlijk te zijn heb ik niet zoveel vertrouwen in allerlei pensioenproducten en houd ik de touwtjes op dat gebied gewoon liever zelf in handen!
__________________
Money Mind Academy - LekkerLevenMetMinder
Slimmer met je geld

Met citaat reageren
  #3  
Oud 17 april 2009, 13:44
Niels Arts's schermafbeelding
Niels Arts Niels Arts is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 24 januari 2006
Berichten: 267
Stuur een bericht via MSN naar Niels Arts
Standaard Re: Pensioenopbouw freelancer

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Michael Bekijk bericht
Wat is de beste manier om wat zekerheid op te bouwen voor de oude dag?
Pensioenfonds? Investeren in vastgoed? Zelf sparen? etc. etc.

Ikzelf spaar via RaboToekomstSparen. Elke maand een paar honderd euro waar ik dan rente over krijg. Dat levert over een jaar of 35 heel wat op. Verder los ik na 30 jaar een groot gedeelte van mijn huis af als extra zekerheidje. Ben van de zekerheid wat mijn pensioen betreft...neem al genoeg risico als ondernemer vind ik...
__________________
Arts Media - online marketing
www.nielsarts.nl
www.artsmedia.nl
www.cursusvoor.nl
Met citaat reageren
  #4  
Oud 17 april 2009, 18:24
Rene_S's schermafbeelding
Rene_S Rene_S is offline
Seniorlid
 
Geregistreerd: 2 november 2007
Berichten: 87
Standaard Re: Pensioenopbouw freelancer

Banken adverteren hier niet zo mee, maar ik doe sinds kort aan banksparen. De zekerheid van sparen, met alle fiscale voordelen, en zonder alle kosten van de pensioenboeren.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Banksparen
__________________
Adviseur Prestatie Management

Gratis nieuwsbrief ontvangen met interessante items op gebied van Prestatie Management? Schrijf je in op www.predi.nl!
Met citaat reageren
  #5  
Oud 18 april 2009, 10:56
nick nick is offline
Lid
 
Geregistreerd: 26 mei 2008
Berichten: 28
Standaard Re: Pensioenopbouw freelancer

Ik ben bijna 1 jaar zelfstandig bezig. Tot nu toe alleen geld op een spaarrekening gezet, ongeveer 2x het FOR bedrag. Daarnaast heb ik de IB over de FOR van 2008 op aanraden van mijn accountant vastgezet in een deposito, dit bedrag zal ik dan elk jaar aanvullen en weer opnieuw voor een bepaalde periode vastzetten.

Als je stopt met je onderneming, moet je namelijk alsnog IB betalen over je FOR tegen het dan geldende tarief. Vandaar dat ik naast het FOR bedrag ook de IB over dit bedrag opzij zet. Ik vermoed dat deze bedragen tzt ruim voldoende zijn voor een prima oude dag.
Met citaat reageren
  #6  
Oud 20 april 2009, 03:29
lyonesse's schermafbeelding
lyonesse lyonesse is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 10 mei 2008
Berichten: 718
Standaard Re: Pensioenopbouw freelancer

Als eerste even één "fabeltje" ontkrachten: de Belastingdienst kan en zal nooit gaan uitmaken dat wat jij aan FOR opvoert, niet voldoende is voor een oudedagsvoorziening. Waarom niet? Buiten dat de opbouw èn hoogte van de FOR beperkt is door de hoogte van je winst, is je pensioenopbouw sowieso aan alle kanten beperkt door de hoogte van je (totale) inkomen. Of jij er straks van kunt leven is daarbij géén argument.

Banksparen is een leuk alternatief voor verzekerd sparen. Je krijgt er tenminste wel de fiscale voordelen bij die je met "gewoon sparen" mist - je saldo valt niet in box 3. Totdat je een partner en/of kinderen hebt, waar je óók wat voor wilt regelen ...
Mocht je onverhoeds onder de tram lopen , dan moet je toch echt wel een flinke pot geld achter de hand hebben om te kunnen spreken van "verzorging". Vooral als de nabestaanden jong zijn. Oftewel: het geldelijke risico van een nabestaandenpensioen is het hoogst bij aanvang van de "spaarperiode". Mijn advies is dus ook, om dit altijd uit te besteden aan de zogeheten "pensioenboeren".

Persoonlijk heb ik niets tegen (pensioen)verzekeraars. Je maakt zelf de keus voor niet alleen de maatschappij, maar ook de vorm waarin je je pensioengelden belegd wilt hebben. Om nou alles meteen onder de noemer woekerpolis/-pensioen te schuiven, laat de rol van minstens één verantwoordelijke partij gemakshalve volledig buiten beschouwing.
Ik heb wèl wat tegen beleggen voor zoiets belangrijks als je oudedagsvoorziening (risiocovol, een lange beleggingshorizon is een jaar of 5-7 ...) en al helemaal tegen de combinatie verzekeren/beleggen: een contradictio in terminis van de bovenste plank!

Mijn advies: zorg voor zekerheid met de basis van je pensioen! Je wilt in de toekomst op z'n minst een boterham kunnen eten (AOW zal er wel niet meer zijn, of misschien vanaf je tachtigste of zo). Tip: een combinatie tussen een overlijdensdekking (voor dekking van het nabestaandenpensioen) een een spaargedeelte (langlevenrisico/oudedagspensioen) is voordeliger dan beide delen los verzekeren. Vraag gewoon offertes op van bank- en verzekeringssparen (zorg wel voor een gelijk eindresultaat, anders is het appels met peren vergelijken) en kies de oplossing die het beste bij jouw situatie en portemonnee past.

Heb je eenmaal je boterham veilig gesteld, dan kun je altijd nog beslissen of je gaat sparen voor kaas erop, of dat je gokt op rosbief met het risico op een boterham met tevredenheid.

Afrekenen over je FOR-saldo bij pensionering is te voorkomen door dit alsnog af te storten bij een verzekeraar in ruil voor een direct ingaande lijfrente. Je betaalt dan gewoon het progressieve tarief Inkomstenbelasting over de periodieke uitkering (= lijfrente).

Groeten, Renée
Met citaat reageren
  #7  
Oud 20 april 2009, 13:27
alfred alfred is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 27 februari 2006
Berichten: 420
Stuur een bericht via MSN naar alfred
Standaard Re: Pensioenopbouw freelancer

Hi mensen,

Ik denk dat de belastingdienst niet kan (en al helemaal niet mag) adviseren of FOR wel of niet voldoende is. Dat was het eerste dat me opviel. Maar dat terzijde.

Verder denk ik dat banksparen een leuk alternatief is maar niet een op zichzelfstaand geheel en dat er aan banksparen genoeg haken en ogen zitten om het niet te doen om welke reden dan ook. Banksparen is een vorm van sparen waarbij je net als bij een lijfrente regeling niet aan je geld mag komen.

Ben van mening dat het verstandig is om de keuze af te stemmen met je accountant/(belasting) adviseur omdat die als onafhankelijk derde en met meer verstand dan de gemiddelde leek naar de zaken zou moeten kunnen kijken. Het op de juiste momenten je pensioen opbouwen kan later heel veel extra pensioen opleveren.

Bij de echte starters adviseer ik zelf meestal om zoals Nick gewoon eerst maandelijks een vast FOR bedrag over te maken naar een zo hoog mogelijk rentende rekening over te maken en dan gaan we samen in de loop van de tijd kijken naar het vervolg en hoe je bedrijf zich ontwikkelt in samenhang met je wensen pakket. Maar dat kan dus voor iedereen anders zijn.

Zorg er in elk geval dat je het gedegen doet want we worden steeds ouder en hebben steeds meer eisen
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers

Labels
pensioen


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Freelancer - Overeenkomst Eveline Al die andere praktische dingen 14 10 september 2008 08:10
Consequenties bij: Opdracht als freelancer of als 'project' ??? Jaap Laaij Al die andere praktische dingen 2 16 augustus 2007 21:39
freelancer uit Belgie - VAR nodig? erno@ernohannink.nl Al die andere praktische dingen 2 2 juni 2007 20:54
Logo: moet je er een als freelancer hebben? Janine Al die andere praktische dingen 10 7 mei 2007 22:11


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 19:23.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon