Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door lyonesse
- De vrijstelling voor nauw met het vrijgestelde onderwijs samenhangende leveringen en diensten geldt alleen voor ondernemers die zelf vrijgesteld onderwijs verstrekken. Leveringen en diensten hangen nauw samen met het vrijgestelde onderwijs als zij onontbeerlijk zijn voor het verstrekken daarvan."
Marjan, de onderwijsvrijstelling zit duidelijk heel anders in elkaar dan die voor Kinderopvang. Ik weet dus niet of jij wat aan dit antwoord hebt?
Groeten, Renée
|
Renée, dank voor je uitgebreide posting. Ondanks dat onderwijs en kinderopvang (art. 11 lid 1 letter w van de Wet OB) twee verschillende dingen zijn zie ik wel een bepaalde consistentie. De crux bij kinderopvang is, net als hier bij onderwijs wordt aangehaald, dat deze alleen geldt voor ondernemers die zelf vrijgestelde kinderopvang leveren. Een gastouderbureau levert zelf geen (vrijgestelde) kinderopvang, dat doet de gastouder. Echter, wanneer het gastouderbureau onderdeel is van de lijn gastouder-vraagouder, m.a.w. de dienstverlening (en dus ook de levering van kinderopvang) verloopt via het gastouderbureau dan zijn de bijkomende diensten (bemiddeling, financiën e.d.) wel vrijgesteld. Levert de gastouder de opvang (dienst) rechtstreeks aan de vraagouder en factureert het gastouderbureau aan de gastouder de dienstverlening van het bureau dan is het gastouderbureau geen leverancier van vrijgestelde kinderopvang en zijn de betreffende diensten dus niet vrijgesteld.
Leuker kunnen ze het niet maken.....