Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door alfred
En om die angel eruit te halen is een "niet specialist onafhankelijke" partij toch de oplossing. In mijn praktijk is dat dus wel die boekhouder/fiscalist/accountant. Maar dan wel een B/F/A die ook ondernemer is.
|
Tja, hierover ben ik het toch niet met je eens. Ieder zijn vak en het vak van pensioenadviseur (of welk naamlabeltje je er ook aan wilt hangen) is toch echt een andere dan dat van boekhouder. Zelfs dat van boekhouder is anders dan dat van fiscalist en dat van fiscalist ...
Ik weet waarover ik praat, want ik ben jarenlang pensioenadviseur geweest en heb daar de nodige opleidingen voor moeten volgen. Nu ben ik boekhoudster en ik ben nog lang niet uitgeleerd!
Waar je wél op moet letten: ook een verzekeringsadviseur is geen pensioenadviseur! Ja, voor een rechttoe rechtaan overlijdensverzekering kun je prima bij je verzekeringsadviseur terecht, maar voor complexere producten (wat een lijfrenteverzekering - 'pensioen' in spreektaal - nou eenmaal is) is toch echt meer gerichte vakkennis nodig!
Misschien dat je B/F/A je kan ondersteunen bij het beoordelen van offertes, maar niet zonder meer. Zelfs daar is meer vakkennis voor nodig.
Wil je echt ter zake kundig advies, let dan op keurmerken. Een hele sterke is dat van de
Federatie Financieel Planners. Dat keurmerk zegt overigens niets over de persoonlijkheid of 'onafhankelijkheid' van de adviseur, alleen over zijn vakkennis.
Dan nog even twee extra opmerkingen:
- als constructie A exact hetzelfde oplevert als constructie B tegen exact dezelfde voorwaarden (ja, die moet je erbij betrekken!!), maar tegen lagere kosten, dan maakt het toch niet meer uit wat de adviseur erop verdient?
Ik heb het hier dus niet over het vergelijken van appels met peren, zoals vaak gebeurde (gebeurt??) met beleggingsconstructies versus zekere-opbrengst-constructies.
- er bestaan geen 100% onafhankelijke adviseurs in 'verzekeringenland'. Sinds de provisiestructuur is aangepast zullen er wellicht (?) geen omzetverplichtingen meer zijn, maar dat is niet het enige dat een mate van 'sturing' van de adviseur kan veroorzaken. Het kan ook zijn dat een bepaald volume aan posten die bij een specifieke verzekeraar zijn ondergebracht, de adviseur in een betere onderhandelingspositie t.o.v. de verzekeraar brengt. Aangezien de eindklant daarvan kan profiteren, is dit niet bij voorbaat een slechte 'afhankelijkheid'.
Groeten, Renée