Parttime samenwerken in BV, VOF of stichting: hoe doen we dat fiscaal?
Een paar vrienden en ik hebben als nevenverdiensten/bedrijf een ecologisch adviesbureau. Dat was altijd vrij klein, maar de groei zit er in. Nu willen we om problemen te voorkomen er een echt bedrijf van maken. Maar een BV is lastig, duur (Vennootschapsbelasting) en voor wat we willen nodeloos ingewikkeld.
Een vof dan? Maar we willen dan graag een beroepsverzekering i.v.m. hoofdelijke aansprakelijkheid. En na enig navragen blijkt dat niet te lukken omdat we geen van allen fulltime in het adviesbureau werken (letterlijk citaat van een tussenpersoon), het is nl. een bijbaan.
We dachten om dan een stichting op te richten en dan ons als zelfstandige door die stichting in te laten huren. Dat wordt wel vaker gedaan. Maar dan zitten we met de vraag hoe we dan gezien worden door de belastingdienst. De stichting wordt dan (vrijwel) onze enige opdrachtgever. We krijgen geen uurtje factuurtje, maar per project betaald. Botweg, we delen met elkaar wat er over is, afhankelijk van elkaars inzet. Wat een project oplevert hangt heel sterk af van het project en de plaatselijke omstandigheden, soms zit het heel erg mee.
We zullen niet altijd aan dezelfde projecten deelnemen, en het komt ook voor dat we soms enige maanden geen project hebben. Vooral de periode januari-april is vaak een stille tijd. Wordt dit dan door de belastingdienst gezien als een werkgever-werknemer relatie? De VAR die hierbij hoort zal wel een VAR-row zijn. Ik denk dat als we elkaar gaan inhuren, dit voor de belastingdienst geen overtuigende reden zullen zijn de zaak anders te zien.
Hoe zal dit beoordeelt worden door de belastingdienst, en dan vooral bij controle? Is er hier iemand met ervaring hiermee?
Ik kan er nog aan toevoegen dat mijn drie vrienden alle drie een vaste baan hebben, die tenminste 75 % van hun inkomsten oplevert. Ik ben zelfstandig ict'er, en dat levert ongeveer hetzelfde op of meer.
|