Oudedagsvoorziening: FOR of jaarruimte?
Tot nu toe heb ik altijd in loondienst gewerkt. Pensioenopgebouwd via de werkgever. Jaarlijks jaarruimte berekend, en het maximaal toegestane bedrag weggezet op een bankspaarrekening. Als ik als zelfstandige ga starten, dan moet ik het geheel zelf doen.
Ik kan verder gaan met de jaarruimte. Die is maximaal in jaren waarin helemaal geen pensioen wordt opgebouwd, volgens de formule (winst - 11345) x 0,17.
Voor zelfstandigen bestaat echter ook de Fiscale Oudedags Reserve. 12% van de winst. En hoewel ik financieel goed onderlegd ben, begrijp ik weinig van die FOR. Ik begrijp hoe het werkt, maar niet de meerwaarde ten opzichte van jaarruimte (afgezien van constructies met de FOR die niet als primaire doel de oudedagsvoorziening hebben).
Wat vragen over de FOR..
Het geld staat op de balans van de onderneming. Wat is de fiscale status van het geld?
A. Het valt in box 1 net zoals lijfrentes of bankspaarsaldi die binnen de jaarruimte en reserveringsruimte zijn gefinancierd. Dit lijkt mij overigens onwaarschijnlijk.
B. Het valt in box 3 en wordt ook als zodanig belast. Dit betekent 1,2% betalen als je bedrag boven bepaalde grenzen uit komt.
C. Het valt onder het ondernemingsvermogen. Lijkt mij logisch, want het staat op de balans. Wat gebeurt er dan met de rente? Wordt die belast als winst uit onderneming?
C. lijkt mij het meest waarschijnlijk, maar wat doe je met de rente? Bij de belastbare winst op doen?
Ik lees dat je met de FOR als je 65 wordt een uitkerende lijfrente kunt kopen. Zo voorkom je dat je in één keer wordt afgerekend door de fiscus en het voordeel van deels lagere belastingtarieven voor 65+-ers misloopt.
Maar kun je ook met je FOR vóórdat je 65 bent een opbouwende lijfrente kopen? Of het bedrag uit je FOR simpelweg storten op je lijfrentebankspaarrekening zodat je het gelijk in box 1 hebt staan? Kan dat alleen als je stopt met de onderneming of ook tussentijds?
En dan de slotvraag..wat is nou de meerwaarde van een FOR t.o.v. gebruik van de jaarruimte?
Llijfrentespaarrekeningen geven meer rente dan gewone spaarrekeningen. Bovendien betaal je geen belasting over dat geld, de 5% rente die ik over mijn SNS-lijfrentedeposito's krijg, is netto ook 5%. Als je over de rente op je gespaarde FOR belasting moet betalen, moet je al zo'n 1,5% meer rente zien te krijgen om dat de compenseren, en dat is lastig als je niet wilt beleggen.
|