Tsja, ik heb de neiging om te zeggen dat moet je lekker zelf uitzoeken, maar dat klinkt zo onaardig.. maar het is voor een belangrijk deel wel een persoonlijke keuze maar dat puur om redenen van tariefsoptimalisatie lijkt me vooral bij de FOR onverstandig.
doteren aan de FOR doe je natuurlijk niet om de winst te drukken maar om een solide oudedagsvoorziening op te bouwen. Uiteraard kan je in goede jaren meer doteren als in slechte jaren, maar uiteindelijk is de dotatie FOR ook aan een maximum van ruim 9500 per jaar of 12% van de winst. Dat beperkt de ruimte om "willekeurig" te doteren aanzienlijk.
Willekering afschrijven op de VAMIL is dan meer een tool om de winst te drukken maar daarbij moet je je wel bedenken dat alles wat je dit jaar afschrijft kun je volgend jaar (of het jaar daarop) niet meer afschrijven.. Kortom je hebt slechts een kortdurend liquiditeitsvoordeel. (je betaald dit jaar minder belasting maar in latere jaren meer omdat het bedrijfsmiddel dan al volledig is afgeschreven)
Dus ook hierbij moet je kijken naar je winstverwachting voor de komende jaren. Als je ook in 2013, 2014 en later vergelijkbare winsten haalt dan heeft nu meer afschrijven mogelijk niet zo veel zin en is gewoon gelijkmatig afschrijven misschien niet eens zo gek. zodat je ook in die jaren niet te ver in de 52% schiet. En als je voor 2013 en 14 nog betere resultaten denkt te halen kan het juist voordelig zijn om dit jaar niet teveel af te schrijven maar die extra afschrijving uit te stellen tot 2013 of 2014
Doteren aan de FOR levert potentieel wel een veel langer belastinguitstel op dan de VAMIL en daarmee is dus in principe een langduriger liquiditeittsvoordeel te halen én je kunt na pensionering tariefsvoordeel behalen doordat je dan in de lagere tariefsschalen minder belasting betaald.
Het zal dus puur aan je lange termijn doelen en visie liggen wat écht het gunstigst is.
|