Re: 2 vragen over AOV
Als men voor deze methode kiest, volgt men meestal de arbeidsongeschiktheidsklassen van de WAO, dat begint met minder dan 15% (= geen uitkering) en eindigt bij > 80%, (= uitkering van 75%). Uit de arbeidskundige beoordeling wordt het percentage berekend en dan wordt je ingedeeld in 1 van de 6 klassen. Bij elke klasse hoort een uitkeringspercentage.
Als je kiest voor beroepsarbeidsongeschiktheid, dan wordt jouw inkomensverlies (als zelfstandige) door arbeidsongeschiktheid vergeleken met de situatie toen je nog niet arbeidsongeschikt was.
Als voorbeeld:
Je bent uit die berekening 37% arbeidsongeschikt geworden. Dan kom je in de klasse 35-45% arbeidsongeschikt en daar hoort dan een uitkering bij van 28%.
Er zijn geen concrete voorbeelden, als van: ik mis 3 vingers, ben pianist en ben nu volledig arbeidsongeschikt. In feite gaat het ook niet om de klachten, maar om het inkomensverlies door die klachten.
Het zijn allemaal individuele beoordelingen, waarvan er miljoenen zijn gedaan en waar ook duizenden beroeps en bezwaarprocedures zijn geweest.
Een verzekeringsmaatschappij kan ook andere methoden volgen. Ik zou de polis moeten bestuderen om te kijken hoe jouw verzekeraar dit doet. Het is wel belangrijk dat ze de gehanteerde methode kenbaar maken, anders weet je niet waar je aan toe bent.
Wim
|