Dag tijduur,
Banksparen,
in welke vorm? Daarvan hangt af of je inleg 'aftrekbaar' is of niet.
Als je officieel voor je oudedag spaart, dan is je inleg inderdaad aftrekbaar, los van de herkomst van dat geld.
Geld dat je bij de FOR opvoert, hoeft er helemaal niet te zijn. In ieder geval, niet op het moment zelf. Met de FOR spaar je niet, je stelt belasting uit; het is niet meer dan een boekhoudkundig/fiscaal truukje.
Of je ook daadwerkelijk spaart, ligt helemaal aan jezelf.
Hoe je daadwerkelijk spaart, bepaalt de fiscale faciliteiten.
Je kunt dus én deelnemen aan de FOR én fiscaal gefaciliteerd banksparen. Of dat handig is, is iets anders:
- òf je doet het op de goede manier (FOR-stand laten afnemen met de inleggen), wat een nulsaldo oplevert, dus overbodig werk;
- òf de FOR-stand (je schuld aan de Belastingdienst) neemt toe, je trekt je inleg af en je kunt er straks niks tegenover zetten om de FOR-stand weer af te laten nemen.
Waar is de FOR nl. voor bedoeld?
Je hoeft tijdens het bestaan van je bedrijf over een bepaald deel van je winst geen belasting te betalen. Dit tijdelijke uitstel van belastingbetaling kun je gebruiken om bijv. investeringen te doen in je bedrijf. Bij het staken van je bedrijf (oorspronkelijke bedoeling: pensionering) moet je over de FOR-stand afrekenen. Aangezien je een uitstekend bedrijf hebt opgebouwd dat net zo uitstekend te verkopen is voor een eveneens uitstekende prijs, heb je niet alleen boekhoudkundige stakingswinst, maar ook daadwerkelijk te besteden gelden. Als je op dat moment het bedrag van de FOR-stand afstort voor een (direct ingaande) lijfrente, hoef je wederom niet gelijk met de Belastingdienst af te rekenen. Het afrekenen gebeurt op het moment dat je de periodieke lijfrente-uitkeringen ontvangt. Het echte/extra voordeel is te behalen als je tijdens de periode van FOR-toevoegingen in een hoger belastingtarief viel dan dat je doet tijdens het ontvangen van de lijfrente-uitkeringen.
Tegenwoordig wordt de FOR eigenlijk alleen nog maar oneigenlijk gebruikt: puur voor het betalen van minder belasting. Niet handig, helemaal niet verstandig.
Ik zal in ieder geval niet gauw een (startende) ondernemer - zeker geen ZZP-er die geen waarde opbouwt binnen het bedrijf, alhoewel ik niet kan zien of dat op jou van toepassing is - FOR-deelname adviseren!
Als startende ondernemer zijn er voldoende faciliteiten die voor een lagere belastingdruk zorgen, met als laatste toevoeging de MKB-winstvrijstelling. Dat is een 'gratis' belastingverlaging, die nagenoeg hetzelfde 'oplevert' als de FOR, zónder de mogelijk nadelige consequenties.
Je moet gewoon accepteren dat er een keer een punt komt waarop je toch echt belasting zult moeten betalen, net als de rest van ons.
Groeten, Renée