Re: Wel of geen dienstbetrekking?
Op basis van deze gegevens is daar niet zo op te antwoorden. Het probleem zit in de gezagsverhouding. Dat wil met name zeggen of jij je eigen werktijden bepaalt, of je je mag laten vervangen of je bijvoorbeeld mag weigeren om vandaag niet te verschijnen, enz. Als werknemer moet je voldoen aan het 'gezag' van de werkgever. Als dat bij jou ook het geval is, dan lijkt deze vervanging heel veel op een dienstbetrekking en ontstaat er premieplicht en loonheffingplicht. Daarnaast wordt ook gekeken of je je als ondernemer gedraagt. Adverteren, bedrijfsverzekeringen, meerdere opdrachtgevers, enz.
Voor de 'belastingkant' kun je wel een beetje anticiperen, door vooraf te verklaren, dat partijen niet de intentie hebben een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Daarover heeft onze Hoge Raad een uitspraak gedaan.
Voor de 'sociale verzekeringspremie kant' kijkt men met name naar de feitelijke situatie achteraf. Intenties in contracten zijn minder van belang.
Verder worden bij de SV-premiekant in een aantal situaties 'personen' die werken, ondanks dat de gezagsverhouding echt ontbreekt, wel als premieplichtig aangemerkt. De zogenaamde fictieve dienstbetrekking.
Je kunt me mailen, als je wilt dat ik wat dieper op jouw specifieke situatie in wil gaan.
Wim
|