Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Rene
Zo kun je het inderdaad ook bekijken.
Daar valt iets voor te zeggen. Anderzijds zou dat al uit de (credit)factuur moeten blijken (door de factuurdatum en de ingangsdatum van de btw-plicht).
|
Klopt, voor de IB maakt het inderdaad niets uit waar je het meetelt want je betaald evenveel belasting. maar voor de BTW is het een ander verhaal
Er word vrijwel altijd een globale omzet - btw rondrekening gemaakt en er word niet op factuurnivo gecontroleerd (behalve steekproeven).
Als jij in je omzet bedragen zet waarover geen btw is gerekend dan zal al snel de conclusie zijn dat dat een foutje is en gecorrigeerd moet worden. (beetje kort door de bocht) en jij moet dan maar zien aan te tonen dat je wel alle btw juist hebt aangegeven en of je dan meteen aan die ene factuur denkt is maar de vraag..
Door het naar prive te boeken laat je zien dat je dit niet tot je bedrijfsomzet rekent en btw technisch kiest voor "niet btw plichtige omzet" en dat is wat je wilt weergeven.
Ook dit kan tot een discussie leiden over wanneer de btw plicht is gestart en of deze factuur niet achteraf gecorrigeerd had moeten worden. maar dan heb je een zuivere discussie over de start van de btw plicht.
Het liijkt misschien een beetje technische (boekhouders)discussie maar in dit geval maakt het voor de IB niet uit hoe je het boekt maar voor de BTW kan het je naheffingen voorkomen.
En ik probeer mensen bij boekhouden ook altijd maar te leren dat het ook vastleggen van een (fiscale) keuze voor de IB maar ook voor de BTW is en dan is het in dit geval logischer vanwege mogelijke BTW consequenties om het via de prive storting/onttrekking te boeken als om het in de omzet te boeken met de omschrijving "moet eigenlijk prive zijn" want uitzonderingen doen het altijd slecht in aansluitingen en (fiscale) controle berekeningen