Hallo Olijfje,
Het besluit dat jij aanhaalt is niet meer geldig sinds boekjaar 2004, sinds de introductie van de (verplichte) elektronische aangifte is het ook verplicht geworden de FOR op de balans te verantwoorden (
link: tekst onder kopje 3 Oudedagsreserve en Balanspositie)Maar het word nu wel erg technisch.
Wat ik met fiscale schade bedoelde was eventuele rentekosten en misschien boetes die bij controle opgelegd kunnen worden. Maar gelukkig is het wel zo dat als je zelf gecorrigeerde aangiftes doet dat er dan in principe geen boetes worden opgelegd. Dat soort kosten zijn over het algemeen wel redelijk goed te verhalen op een boekhouder, het te betalen bedrag aan belasting is niet te verhalen omdat je die in alle omstandigheden toch een keer had moeten betalen, de boekhouder heeft alleen veroorzaakt dat je het niet op het juiste moment (volgens de regels) hebt betaald.
De naheffing vanuit de box 3 heffing zal wel meevallen. Als jij de box 3 vrijstelling gebruikt hebt (ruim 20.000 euro per persoon) dan betekent het dat je bij 10.000 euro spaargeld over 1,2% = 120 euro belasting moet betalen wat dan tussen de 40-60 euro er jaar zal zijn.
De grootste fiscale claim ligt op de for zelf, als je er 10.000 zou blijken onterecht te zijn dan zul je tussen de 3000-5000 euro aan belasting moeten betalen.
Een officiële klacht indienen tegen je boekhouder kan alleen als hij lid is van een brachorganisatie met klachtenregeling. Anders is het gewoon een kwestie van een (civiele) rechtzaak aanspannen om de geleden schade te verhalen.
Wat je nu het beste kunt doen? ik vind (nog steeds) fiscaal advies vragen.
Een van de mogelijkheden die ik nog zie is dat de for welliswaar moet vrijvallen maar dat je in plaats daarvan wel het recht hebt om fiscaal gunstige lijfrente of bankspaar producten af te sluiten, je maakt dan gebruik van een andere fiscale regeling voor pensioen en oude dag.
De for zal (deels) in de oude aangiftes herstelt moeten worden terwijl de opbouw van nieuwe pensioen voorzieningen alleen nog in het lopende jaar kan (of misschien 2010) kan plaatsvinden
Een fiscalist kan de goede stand van de FOR uitrekenen en ook een voorstel maken hoe je alsnog een fiscaal voordelig pensioen kan opbouwen (voor de duidelijkheid de lijfrente of bankspaarproducten kun je niet bij de fiscalist afsluiten).
Ik denk dat het wel mogelijk moet zijn om het fiscaal zo in elkaar te steken dat je per saldo nauwelijks niet heel veel belasting hoeft te betalen en je toch ook je pensioen voorzieining grotendeels in stand kunt houden.
Hij kan je ook heel goed adviseren over of je nu direct komende week een brief naar de inspecteur moet sturen over de fouten in de FOR of dat je gerust nog een paar maanden kunt wachten waarin je de tijd neemt alles op een rijtje te zetten en een heel fiscaal plannetje uit te stippelen voor het reorganiseren van de pensioenvoorzieningen en daarna naar de fiscus te stappen.
Het belangrijkste voordeel van direct melden is dat je de kans op boetes aanzienlijk verminderd.
Een belangrijk nadeel van melden is dat de belastinginspecteur kan besluiten tot een boekenonderzoek en dat je dan maanden zit te wachten op de uitkomst zonder te weten wat die uitkomst zal zijn. Feitelijk verlies je de regie dan.
Al met al heb ik na alles wat ik over jou situatie heb gelezen wel het gevoel dat het met een sisser kan aflopen dus zonder dat je grote bedragen aan belasting hoeft te betalen. Maar ik zou het niet graag zonder fiscaal advies doen.