Wanneer correctie op VAR doorgeven?
De VAR is vaak onderwerp van de nodige discussies. Zo ook de vraag wanneer je een correctie op een eerder afgegeven VAR aan de belastingdienst moet sturen. Immers, de belastingdienst stelt dat je bij "sterke en structurele veranderingen" een wijziging moet doorgeven. Want, zo is de stelregel, dat kan leiden tot afgifte van een andere VAR.
Dat is paradoxaal: formeel kan een aanvrager niet weten welke wijziging kan leiden tot een andere VAR. Want dat wordt immers bepaald door de belastingdienst: dat zijn processen die "alleen bij de belastingdienst bekend horen te zijn".
In de praktijk -en dankzij sites als Lancelots- hebben ZZP-ers natuurlijk wel een beeld, maar dat ter zijde.
Of te wel: hoe weet je nu als aanvrager van een VAR welke veranderingen je moet doorgeven? Wat verstaat de belastingdienst onder met name structureel?. Is dat 1 jaar? Is dat 5 jaar?
Een voorbeeld: stel dat je als starter de eerste 3 startersjaren voor minder dan 3 grote opdrachtgevers werkt, terwijl je vanuit je ondernemersgeest hebt aangegeven minimaal 3 opdrachtgevers te zullen vinden. Onderstussen bouw je aan je netwerk. In het vierde jaar vind je nieuwe opdrachtgevers waarmee je zaken kunt doen. Je oude opdrachtgevers wil je echter behouden (om wat voor reden dan ook). Je besluit om voorlopig geen nieuwe opdracht aan te gaan.
Ik maak als ondernemer zo'n beslissing niet structureel: je weegt je risico's en kansen af naar de situatie die zich op het moment voordoen.
Wat doe je dan? Ik zie er geen reden in om een correctie op de VAR in te dienen (namenlijk minder dan 3 opdrachtgevers in plaats van de verwachtte meer dan 3 opdrachtgevers).
Wie heeft er voorbeelden van of heeft het zelf ondervonden?
Bedankt alvast voor de reacties.
|