Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Markt > Omgaan met opdrachtgevers
Registreer Weblogs FAQ Netwerk Berichten van vandaag Zoeken

Mededelingen

Omgaan met opdrachtgevers Hoe kun je het gedrag van je opdrachtgever beïnvloeden? Hoe bepaal je je uurtarief? Wat te doen als de factuur niet betaald wordt? Hoe ga je om met problemen in een project?

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 30 november 2011, 22:03
annett annett is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 30 november 2011
Berichten: 2
Standaard Afdwingen Werkgever; vrijwaring beding

Beste,

Ik vroeg mij af wat de risico's zijn als ik mijn werkgever dwing om mij te vrijwaren van mijn concurrentiebeding en relatiebeding.

Ik ben een Sales Manager. Nu door een overname heb ik onder druk een nieuw arbeidscontract moeten tekenen inclusief 2 nieuwe artikelen nl een concurrentiebeding en relatiebeding. Nu 2.5 jaar verder ondervind ik hier ernstige hinder van en kan ik bijna niet bij een andere bedrijf gaan werken. Mijn voorstel is om volgende week de discussie te openen en waarin ik hen vriendelijk ga vragen een brief op te stellen waarin zij mij vrijwaren (omdat ik nu niet blij ben).

Dan vroeg ik mij af...stel ik wordt niet gevrijwaard en na mijn slotpleidooi zeg ik als jullie niet mij vrijwaren heb je een ongemotiveerde (boze) werknemer. Dan zeg ik niks maar het gevolg is dat ik me lui ga gedragen, mijn targets net niet haal, etc. etc. Geen schandelijk gedrag maar gewoon net niet.

Als het bedrijf waar ik voor werk dan een ontslagprocedure in werking stelt ben ik dan wel gevrijwaard van deze artikelen ? De vraag is welk risico loop ik als ik bovenstaand gedrag ga vertonen om als het ware zo mijn vrijwaring af te dwingen...

Groetjes, Annett

Laatst gewijzigd door annett; 30 november 2011 om 22:05 Reden: grammatica
Met citaat reageren
  #2  
Oud 30 november 2011, 23:47
Marjan Marjan is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 25 maart 2007
Berichten: 915
Standaard

Het risico om over te komen als een onbetrouwbare werknemer. Je bent eerder wel akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden. Als je die nu achteraf niet wil slikken had je 2,5 jaar geleden deze discussie (op een andere toon overigens) moeten voeren.
__________________
maak eens een buiteling:
www.saltoadvies.nl
Met citaat reageren
  #3  
Oud 1 december 2011, 00:33
Roel Jongman Roel Jongman is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 3 april 2009
Berichten: 979
Stuur een bericht via Skype™ naar Roel Jongman
Standaard

Jou strijdplan lijkt mij ook niet handig, je gaat vrij zeker aan het kortste eind trekken.. en geloof me

Beter zoek je naar gaten in de wetgeving en als je die niet vind dan moet je je verlies nemen en je niet als een verwende puber gaan gedragen.. werknemers worden goed beschermt maar de meeste werkgevers weten ook hoe je iemand er desnoods kwaadschiks eruit werkt..

Jij hebt meer te verliezen als je werkgever. Als jou gedrag buiten de onderneming bekend word heb je een reputatie probleem. Als het UWV vind dat je verwijtbaar werkloos bent (door je opstelling in het conflict) verlies je wellicht je ww recht.
Je werkgever kan het hooguit een zak geld kosten..


Maar je hebt wel een aantal juridische ingangen.

1. bij een bedrijfsovername moet de arbeidsovereenkomst ongewijzigd voortgezet worden. Dat jij hebt getekend voor de gewijzigde ovk maakt je positie zwakker, maar als je kunt aan tonen dat het een deal met een hoog "slikken of stikken" gehalte was dan zijn er wat juridische mogelijkheden de bedingen van tafel te krijgen.

2. de andere mogelijkheid is die voor elk relatie en concurrentiebeding geld. Hij mag niet onredelijk beperkend zijn. Kortom jij moet de mogelijkheid hebben je carrière buiten de onderneming voort te zetten. Nadeel is dat als je er onderling niet uitkomt dat alleen de gang naar de rechter openstaat en dat is kostbaar.


mijn ervaring met concurrentiebedingen? zowel als lijdend voorwerp (werknemer) als opsteller vanuit werkgeverzijde.

Ze worden vaak zwaar opgetuigd, niks mag en een kleine overtreding word zwaar bestraft. Men kiest voor een breed dekkend beding in het contract om bij verzoeken van de werknemer al snel te gaan kijken naar het feitelijk gevaar. "geen enkele klant benaderen" word al snel een top 20 of top 50 desnoods (of de klanten uit jou portefeuille) die niet benaderd mogen worden. Overstappen naar de concurrentie word aan meegewerkt als er bepaalde garanties komen van jou of de nieuwe werkgever dat bepaalde klanten niet benaderd zullen worden of dat jij bepaalde concurrentie gevoelige info niet doorspeelt. Ik adviseer werkgevers eigenlijk altijd om een streng beding in het contract middels een alinea in de aanstellingsbrief of welkomst brief uit te leggen. Dat geeft de werkgever de gelegenheid langs juridische weg zoveel mogelijk af te dichten en aan de werknemers duidelijk te maken dat er altijd ruimte is om te praten.

Ga het gesprek constructief in, begin vanuit het feit wat ik in punt 2 noem, dat het beding voor jou veel te restrictief is en daardoor onredelijk, praat nog niet over onredelijk in juridische zin maar gewoon vanuit jezelf hoe jij het ervaart. Als men echt niet erg meedenkt kun je er op wijzen dat bedingen die te streng zijn door een werknemer aangevochten kunnen worden, wacht hun reactie daarop een beetje af en daarna breng je ook ter sprake dat de totstandkoming van het beding na de overname misschien ook juridische haken en ogen kent.

Het is natuurlijk heel moeilijk een complete strategie te beschrijven maar in een paar zinnen zou ik zo het verloop laten zijn, maar hou zo lang mogelijk de lijn van een constructief gesprek vast, desnoods door bij meerdere mensen een poging te wagen. je directe manager, de hr manager, de sales manager (weet niet hoe groot de organisatie is)


Ik hoop dat bovenstaand verhaal je ook een beetje inzicht geeft in de tot standkoming van dit soort bedingen en het inzicht dat de soep zelden zo heet word gegeten als hij word opgediend..

succes met je gesprek.
Met citaat reageren
  #4  
Oud 1 december 2011, 21:14
annett annett is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 30 november 2011
Berichten: 2
Standaard

Bedankt voor het constructieve advies !! Hier heb ik zeker wat aan.

Ik zal je laten weten wat de uitkomst is geweest.

Mvg, Annett
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Laatste werkgever als opdrachtgever? EdV-IT Freelancepraktijk starten 5 16 december 2009 20:58
Als startende freelancer opdracht via voormalig werkgever Fjodor Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) 25 18 maart 2008 22:34
Freelancen bij je oude werkgever, ?!? itfreelancer Al die andere praktische dingen 4 27 juli 2007 13:39


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 22:07.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon